В ООН нарешті прокоментували підрив Каховської ГЕС: кого вони звинувачують

В ООН нарешті прокоментували підрив Каховської ГЕС: кого вони звинувачують

В ООН прокоментували підрив Каховської ГЕС / Фото: Associated Press

В ООН знову закликали до "справедливого миру відповідно до Статуту організації".

В ООН підрив Каховської ГЕС назвали "наслідком російського вторгнення до України", втім, прямо не сказали, що саме РФ спричинила трагедію. Організація аргументувала це тим, що "не має доступу до незалежної інформації, щоб перевірити, як катастрофа сталася".

Про це йдеться на сайті організації.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив журналістам у Нью-Йорку, що щонайменше 16 000 людей вже втратили домівки, і запевнив, що вони і партнери надають допомогу постраждалим районам, зокрема питну воду, таблетки для очищення та інші важливі речі.

Він назвав підрив ГЕС "монументально гуманітарною, економічною та екологічною катастрофою і трагедією", яка "є ще одним прикладом жахливої ​​ціни війни для людей. Шлюзи страждань переповнюються вже більше року, і це має припинитися, разом з усіма нападами на цивільних осіб та інфраструктуру".

"Перш за все я закликаю до справедливого миру відповідно до Статуту ООН, міжнародного права та резолюцій Генеральної Асамблеї", — підсумував він.

За прогнозами ООН, становище України стане ще гіршим. Очікується, що "нагальні гуманітарні потреби зростуть, оскільки паводкові води рухатимуться найближчими днями".

"Дамба є ключовим джерелом для сільського господарства та іригації. Це - масштабний ударо по сектору виробництва харчових продуктів... якому вже завдано значної шкоди", - сказав Гутеррешвисловивши занепокоєння через те, що вода швидко переміщує наземні міни та інші смертоносні боєприпаси до районів, які вже оголошені безпечними.

Небезпека зараження води через підрив Каховської ГЕС

У коментарі для ТСН.ua директор Інституту водних проблем та меліорації Нацакадемії аграрних наук Михайло Яцюк розповів, що вода, яка вийшла з Каховської ГЕС, насичена хімічним та токсичним забрудненням. За його словами, є висока вірогідність того, що врожай на затоплених і підтоплених територіях теж вже є забрудненим. 

У МОЗ попереджають, що на дні Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних для здоров’я речовин, і вони можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на підтопленій території.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація