В ООН уже нарахували понад 800 потонулих у морі мігрантів неподалік Італії

В ООН уже нарахували понад 800 потонулих у морі мігрантів неподалік Італії

Врятуватися вдалося лише 27 мігрантам

Врятувати вдалося всього 27 осіб.

Європейський союз виділяє додаткові кошти на пошук і порятунок нелегальних мігрантів, які намагаються потрапити до ЄС. До такого кроку в Брюсселі удалися після цілої низки кораблетрощ, які забрали життя сотень людей упродовж останніх кількох днів.

Крім того, країни Євросоюзу хочуть задіяти для боротьби із людським трафіком військових, аби ті топили судна злочинців, які наживаються на нелегальних мігрантах. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Ранок.

Цієї до ночі до порту Катанії прибули 27 мігрантів, уцілілих після трагедії у Сицилійській протоці, де, за даними ООН, загинули понад 800 людей.

Двох з облавку човна було заарештовано.

"Двоє з тих, що перебували на човні, наразі заарештовані, вони входили до складу організаторів трафіку торгівлі людьми. Як бачите, поліція працює задля того, щоби якнайшвидше виявити тих, хто був причетних до цієї пригоди", - наголосив міністр транспорту Італії Граціано Делріо.

Людей на сушу доправляли обережно один за одним. Медики кажуть, що мігранти в тяжкому психічному стані, фізично травмованих немає.

"27 виживших почуваються добре. Їх протягом усього шляху супроводжували медики, які могли оперативно допомогти. Один з лікарів, який перебував на облавку, повідомив мені, що їм пощастило під час пошуків тіл знайти двох ще живими у воді", - зазначив директор Асоціації волонтерів Мальтійського ордену Мауро Казінгіні.

Прокуратура Катанії відкрила карну справу через масову загибель людей.

Європейський Союз виділяє додаткові кошти на пошук і порятунок нелегальних мігрантів

Європейський Союз виділяє додаткові кошти на пошук і порятунок нелегальних мігрантів

Після медичного огляду людей відвезуть до центрів прихистку. Далі на них чекає спілкування із правоохоронцями.

"На сьогодні існує майже 1,6 тисячі маленьких притулків для екстрених випадків. Це невеличкі квартири, готелі. Тобто абсолютно відкриті й доступні місця. Перший час вони житимуть саме тут, даватимуть свідчення і чекатимуть на отримання статусу біженця", - пояснює прес-секретар Міжнародної агенції у справах міграції Італії Флавіо Ді Джакомо.

Трагедія у Сицилійському проливі змусила Єврокомісію переглянути програму із протидії нелегальній міграції. Вже надійшла пропозиція збільшити вдвічі фінансування операції "Трітон" у Середземному морі, аби мінімізувати можливі людські втрати.

Катерина Нестеренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація