В Раді ЄС ухвалили директиву щодо "Північного потоку-2", яка має зв'язати руки "Газпрому"

В Раді ЄС ухвалили директиву щодо "Північного потоку-2", яка має зв'язати руки "Газпрому"

Фото: Associated Press

Директивою остаточно відокремили постачальника та транспортера газу.

Рада ЄС проголосувала за оновлену директиву, що регулюватиме питання постачання газу до Європи морськими газопроводами та може завадити реалізації російського газопроводу "Північний потік-2". Згідно з документом "Газпром" зобов'язали передати газопровід в управління іншій компанії.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Ради ЄС опублікованому 15 квітня.

Директиву ухвалили майже одностайно. "За" проголосували всі країни, окрім Болгарії, яка вирішила утриматись. До цього відповідне рішення підтримав Європарламент.

В документі йдеться про те, що постачальник газу та компанія, яка його транспортує, мають бути відокремленими. Таким чином, російський "Газпром" має передати "Північний потік-2" в управління іншій, не пов’язаній з ним компанії. Сама ж ця компанія має давати вільний доступ до трубопроводу не лише "Газпрому", але й іншим компаніям-постачальникам. Згідно з директивою "Газпром" не може бути єдиною компанією, яка користується трубопроводом.

Нагадаємо, 27 березня Данія знову не дала дозволу на прокладання газопроводу "Північний потік-2" на дні Балтійського моря у своїй винятковій економічній зоні.

Раніше, 12 березня Європейський парламент ухвалив новий звіт стосовно політичних стосунків між Європейським союзом та Росією, в якому закликають припинити будівництво "Північного потоку-2" та бути готовими до введення нових санкцій. У звіті наголошується, що проект "Північний потік-2" може збільшити залежність ЄС від поставок російського газу та поставити під загрозу внутрішній ринок Європи, а тому має бути припинений.

У лютому росіяни погрожували європейським країнам труднощами з газом, якщо вони блокуватимуть "Північний потік-2".

Європарламент прийняв резолюцію із закликом зупинити проект "Північний потік-2"

Європарламент прийняв резолюцію із закликом зупинити проект "Північний потік-2"

Повʼязані теми:

Наступна публікація