В учасників випробувань російської вакцини проти коронавірусу виявили COVID-19

В учасників випробувань російської вакцини проти коронавірусу виявили COVID-19

Фото: Associated Press

Учасники досліджень могли одержати як вакцину, так і плацебо.

У низки добровольців, які беруть участь у випробуваннях російської потенційної вакцини проти коронавірусу "Супутник V", під час постреєстраційних досліджень виявили COVID-19.

Про це заявив директор розробив препарат Центру Гамалії Олександр Гінзбург у коментарі "РИА Новости", передає РБК.

За словами Гінзбурга, захворілі учасники досліджень могли одержати як вакцину, так і плацебо. Попередньо встановити, хто отримував препарат, а хто — речовину без лікувальних властивостей, можна буде в середині листопада.

Директор центру стверджує, що скарг на здоров'я від добровольців, які брали участь у перших клінічних випробуваннях вакцини влітку, не було.

  • Володимир Путін заявив, що в Росії, не дочекавшись третьої фази випробувань, зареєстрували першу вакцину від коронавірусу, а його доньці вже зробили щеплення.
  • Згодом цю заяву розкритикували у Німеччині, назвавши схвалення вакцини без третьої фази випробувань "ризикованим експериментом на людях". 
  • Як повідомлялося, реєстрація препарату до завершення фази III має високі ризики. Адже саме під час цієї фази отримують основні докази ефективності, а також збирають інформацію про небажані реакції, які препарат може викликати у окремих груп пацієнтів: осіб з ослабленим імунітетом, людей, що мають супутні захворювання тощо.

Світ в очікуванні вакцини проти COVID-19: хто ж буде першим

Світ в очікуванні вакцини проти COVID-19: хто ж буде першим

Повʼязані теми:

Наступна публікація