В уряді Іспанії заявили про втручання Росії у каталонський конфлікт

В уряді Іспанії заявили про втручання Росії у каталонський конфлікт

Фото: Reuters

Москву звинувачують у підігруванні сепаратистам та у викривленні фактів.

В Іспанії широко обговорюється тема втручання Росії у конфлікт довкола Каталонії. Занепокоєння серед громадськості, яке через це виникло, примусило низку депутатів зареєструвати днями в іспанському парламенті відповідний запит уряду.

Між тим, факт "втручання у каталонську кризу з території Росії" визнав 10 листопада спікер правлячого кабінету Іньїго Мендес де Віго та міністерка оборони Марія Долорес де Коспедаль, які виступили на прес-конференції у Мадриді. Ну а провідні ЗМІ Іспанії стверджують, що залученість Росії у конфлікт має багатосторонній характер. Зазначається, зокрема, що російська пропаганда підігрує сепаратистам і нерідко при цьому викривлює факти.

В Каталонію вперше приїхав прем'єр-міністр Іспанії

В Каталонію вперше приїхав прем'єр-міністр Іспанії

"Втручання з території Росії"

Газета El Pais з посиланням на джерело в Департаменті технологічних розслідувань (EDITE) Цивільної гвардії (жандармерії) Іспанії пише, що напередодні незаконного референдуму про незалежність Каталонії силовики стикнулися з неочікуваною проблемою. Річ у тім, що, виконуючи розпорядження суду, департамент намагався закрити сайти сепаратистів, які пропагували ідеї незалежності, публікували адреси пунктів для голосування і навчали, як протистояти поліції у день референдуму 1 жовтня. Однак, як визнав EDITE, усі його зусилля виявилися марними. Як з'ясувалося, ці сторінки "підтримувалися із Росії", пояснює El Pais.

Газета вважає також, що поширенням у соціальних мережах "заяв сепаратистів" та організацією "солідарності" з ними займаються російські боти. При цьому вона посилається не лише на EDITE, але й на міжнародну компанію TwitterAudit, яка визначає, стоять за повідомленнями реальні люди чи роботи. El Pais наводить у якості прикладу розміщений у мережах заклик підтримати каталонську незалежність. За ним одразу послідували десятки тисяч ретвітів і маса лайків. Газета стверджує, що все це - робота російських ботів і навіть називає двох: @Ian56789 та @UncleRuthless. Аналогічні дані наводить і газета АВС з посиланням на доповідь мадридського слідчого центру CIBERelcano.

Пропагандистський натиск

Оперативна робоча група зі стратегічних комунікацій (EUvsDisinfo), створена ЄС для "протистояння дезінформаційним кампаніям з боку Росії", попереджує, що каталонська тема стала однією з основних у російській пропаганді. Матеріали EUvsDisinfo наприкінці минулого тижня опублікували El Pais, ABC, El Confidencial та інші іспанські видання. Вони зазначають, що до "каталонської теми" підключені як російськомовні ЗМІ, так і іспаномовний телеканал RT та агенція Sputnik. І висвітлюють вони цю тему "тенденційно, часто публікуючи неправдиву інформацію".

До останньої іспанські ЗМІ відносять публікації під заголовками типу "Каталонія визнає Крим як частину Росії", "Іспанська мова вивчається в Каталонії як іноземна" або "Європейські чиновники підтримують поліцейське насильство в Каталонії". El Pais вважає неправомірними звинувачення російськими ЗМІ іспанської поліції у "жорстоких масових розправах", судів - "у політичній упередженості", уряду - в "нехтуванні правами людини". Навряд чи доречні, на думку газети, і їхні порівняння демократичної Іспанії з режимом генерала Франко.

На тенденційне висвітлення подій у Каталонії російською пропагандою звернув увагу і професор політології Мадридського університету Хуліо Родрігес Реєс. У бесіді з DW він зазначив, що RT прямо-таки "смакує" на своєму сайті вигадками сепаратистів, виносячи в заголовки їхні висловлювання. Так, заарештовані за спробу заколоту колишні члени каталонської адміністрації іменуються "політичними в'язнями", а Іспанія - країною "авторитарною і антидемократичною". Чого вартий лише заголовок "Каталонія вирішує свою долю під гумовими кулями і ударами поліцейських кийків", обурюється професор.

У Каталонії з новою силою спалахнули протести

У Каталонії з новою силою спалахнули протести

Ставка на радикалів

El Pais, у свою чергу, звертає увагу на своєрідну добірку російськими ЗМІ "експертів" для коментування подій довкола Каталонії. Йдеться, наприклад, про Адріане Селая, керівника "дослідницького центру" баскських лівих екстремістів EKAI. Цитується і маловідомий на батьківщині каталонський радикал Жозеп Енрік Фолк, постійний учасник форумів антиглобалістів, що проводяться у Росії.

Як "авторитетів" залучають також Педро Інсуа, викладача філософії ультралівих поглядів, і каталонського "ультра" Енріка Равелло, відомого своїми ксенофобськими поглядами. До речі, він був запрошений в якості "спостерігача" у 2014 році на кримський референдум. Ці особи дружно висловлюються за свободу Каталонії, лають Іспанію та Євросоюз і, зрозуміло, вимагають скасувати санкції ЄС щодо Росії.

Чим пояснити російський інтерес до Каталонії

Професор Родрігес Реєс зазначає, що "є різні пояснення" втручання Москви в каталонський конфлікт. Поширену в Іспанії думку, що це робиться для "дестабілізації іспанської демократії і розвалу Євросоюзу", він вважає "спірною". Якщо ця версія правильна, зазначає політолог, то ми маємо справу з досить "наївними російськими пропагандистами". Адже "підірвати нашу демократію неможливо", швидше за все, мова йде лише про спробу "завербувати собі друзів". І робиться це в середовищі "політичних маргіналів" - сепаратистів, лівих і правих радикалів, резюмував професор.


Зі свого боку, посольство Росії у Мадриді теж відреагувало на ситуацію, що склалася. Посол Юрій Корчагін заявив в коментарі для іспанської преси, що розмови про "необ'єктивне висвітлення ситуації довкола Каталонії", а також про "руку Кремля" "абсолютно не відповідають дійсності". Він нагадав офіційну позицію Росії: конфлікт у Каталонії є внутрішньою справою Іспанії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація