В ЄС остаточно ухвалили заборону на одноразовий пластик

В ЄС остаточно ухвалили заборону на одноразовий пластик

Фото: Pexels

Серед заборони - одноразовий посуд, трубочки для пиття, ватні палички.

До 2021 року в Євросоюзі заборонять низку одноразової пластикової продукції, такої як одноразовий посуд, трубочки для пиття, ватні палички - тих пластикових виробів, для яких існує альтернатива.

Відповідну директиву 21 травня схвалила Рада ЄС, повідомляє Deutsche Welle.

Нинішнє затвердження є заключним етапом процедури ухвалення відповідної директиви, за яку раніше проголосував Європарламент.

"Однією з основних цілей цієї директиви є зменшення кількості пластикових відходів, які ми створюємо. Згідно з новими правилами, пластикові тарілки, столові прибори, трубочки для пиття, тримачі для повітряних кульок та ватні палички одноразового використання будуть заборонені до 2021 року", - йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Крім того, до 2029 року дев'ять з десяти використаних пластикових пляшок повинні бути зібрані у сміття відсортованими. А пластикові пляшки, які наявні в продажу, до 2025 року повинні містити щонайменше чверть матеріалу, придатного для переробки, а до 2030 року - 30 відсотків. Крім того, директива передбачає можливість притягати до відповідальності виробників пластикової продукції, а також - залучати тютюнову галузь до відшкодування коштів за утилізацію недопалків.

Тепер уряди країн-членів ЄС мають два роки, щоб привести свої національні законодавства у відповідність до нових норм.

За даними Єврокомісії, заборонені новими правилами одноразові вироби становлять 70% відходів, що потрапляють до океанів світу, становлячи загрозу для дикої природи та рибних ресурсів.

Чи зможе Україна слідом за ЄС скоротити небезпечні відходи, читайте на ТСН.ua за цим посиланням.

День без поліетилену і пластику: як у Львові минуло 9 квітня

День без поліетилену і пластику: як у Львові минуло 9 квітня

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація