В'єтнам передумав будувати АЕС за участю РФ

В'єтнам передумав будувати АЕС за участю РФ

Фото: Reuters

Росія мала отримати 8 млрд доларів  кредиту.

Влада В'єтнаму відмовилася від плану будівництва атомних електростанцій, першу з яких мали створити за допомогою російського "Росатома".

Про це повідомляє Kyodo News.

Відповідне рішення було ухвалене через падіння цін на нафту і вугілля та зниження попиту на електроенергію у країні.

"Ядерна енергетика зараз менш конкурентоспроможна порівняно з іншими джерелами енергії, термінової необхідності в ній немає", - наводить The Wall Street Journal слова глава ради директорів Vietnam Electricity Зионг Куанг Тхань.

Пропозицію щодо скасування проекту будівництва АЕС уряд В'єтнаму має внести  до Національних зборів. Рішення мають ухвалити до до кінця листопада. 

Угоду про співпрацю в області енергетики Росія та В'єтнам підписали у 2010 році. Вона передбачала створення першої у В'єтнамі АЕС - "Ніньтхуан-1". Також за документом Росія мала отримати держкредит у розмірі 8 млрд  доларів для фінансування проекту, пише РБК.

Росія і В'єтнам планували завершити першу АЕС до 2020 року. Але початок будівництва неодноразово переносився.  

Нагадаємо, раніше Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про виробництво ядерного палива і окремих його компонентів на території України.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що Україна із 2017 року не платитиме Росії щорічно 200 мільйонів доларів за утилізацію ядерного палива.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація