Вчені пояснили, чому дикі тварини спричиняють пандемії і хто у цьому винен

Вчені пояснили, чому дикі тварини спричиняють пандемії і хто у цьому винен

Фото: Associated Press

Біорізноманіття - тобто здоров'я всієї екосистеми - може стримувати хвороботворні мікроорганізми, перш ніж вони покинуть дику природу.

Старший вчений Міжнародного товариства збереження природи (Conservation International) доктор Лі Ханна назвав чотири чинники, які можуть запобігти поширенню пандемій у світі.

Про це повідомлє Bloomberg.

Так, за його словами, три з них можна виконати негайно: забезпечити усіх захисними медичними масками та респіраторами, розширити інфраструктуру для тестування, а також заборонити глобальну торгівлю дикою природою, включаючи відкриті ринки тварин, де COVID-19, можливо, вперше заразилася людина. Його четверта рекомендація є більш глобальною і стосується збереження дикої природи. "Бережіть дику природу", - закликає вчений.

На думку вченого, поширення COVID-19 серед людей могло відбутися через те, що люди порушили екосистему дикої природи та почали масово полювати на диких тварин, а останні дослідження дають більше підтримки ідеї, що захист біорізноманіття в одній частині світу може запобігти появі нових захворювань в іншій.

"…Порушені екосистеми, як правило, спочатку втрачають своїх найбільших хижаків, і те, що вони залишають після себе, - це слабкіші тварини, які швидко живуть, розмножуються у великій кількості та мають імунну систему більш схильну до хвороб. Вони можуть переносити віруси, не піддаючись їм самі. Коли залишилося лише кілька видів, вони добре переносять хворобу, і вони процвітають поблизу людей, тобто між смертельним збудником і всім людством немає відстані", - пояснює Ли Ханнна.

Згідно з дослідженнями, опублікованими 7 квітня командою дослідників під керівництвом Крістін Крейдер Джонсон з Інституту охорони здоров'я в Каліфорнійському університеті, "ризик перенесення вірусу" від дикої природи до людей зростає, коли контакт між ними збільшується. Майже половину нових захворювань, які перейшли від тварин до людей (так звані зоонозними збудниками) після 1940 року, можна простежити за змінами у користуванні землею, сільському господарстві чи полюванні на диких тварин. ГРВІ, Ебола, Лайм, МЕРС та інші – це лише підтвердження того.

Зазначається, що у ссавців може бути до 10 000 вірусів, які потенційно небезпечні для людей.

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був виписаний з лікарні

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація