Велика Британія, Франція та Німеччина вимагають фактів про смерть журналіста Хашоггі

Велика Британія, Франція та Німеччина вимагають фактів про смерть журналіста Хашоггі

Зникнення журналіста Джамаля Хашоггі

"Ніщо не може виправдати це вбивство, і ми дуже жорстко його засуджуємо", - йдеться у заяві.

Саудівська Аравія повинна надати факти для пояснення того, що саме трапилося з журналістом Джамалем Хашоггі, якого було вбито у саудівському консульстві у Стамбулі. Про це йдеться у спільній заяві Великобританії, Франції та Німеччині, оприлюдненій у неділю, 21 жовтня.

"Ніщо не може виправдати це вбивство, і ми дуже жорстко його засуджуємо", - йдеться у заяві. Сторони вимагають більше інформації про смерть журналіста, ніж досі надала Саудівська Аравія. "Залишається нагальна потреба точно роз'яснити, що сталося ... Гіпотези, які були висунуті під час саудівського розслідування, мають бути підкріплені фактами, щоб вважатись надійним", - зазначили сторони. Країни наголосили, що необхідні додаткові зусилля для встановлення істини та забезпечення належної звітності щодо злочину.

Тим часом президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв наступного тижня пролити світло на обставини вбивства журналіста. Мета, за його словами, досягти "справедливості". "Чому 15 людей приїхали сюди? Чому заарештовано 18 людей? Це має бути пояснено з усіма подробицями", - заявив він, передає агенція dpa.

Нагадаємо, 59-річний Хашоггі ще 2 жовтня вирушив зі своєю нареченою до генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі для того, щоб забрати необхідні для майбутнього весілля документи. Його наречену в будинок не впустили і через п'ять годин очікування їй повідомили, що Хашоггі вже пішов з консульства. Пізніше вона сказала, що не довіряє інформації та не знає, де зараз перебуває журналіст.

Підкреслюється, що у журналіста були давні зв'язки з королівською родиною Саудівської Аравії, але він критично писав про нинішній уряд і спадкового принца Мухаммеда бін Салмана. У Туреччині підозрюють, що чоловіка допитували, катували, а після цього вбили і розчленували. Для цього в Стамбул в той день прилетіло 15 співробітників саудівських спецслужб. Слідство має відповідні звукозапису.

Після декількох тижнів заперечень, влада Саудівської Аравії все ж визнала, що журналіст загинув у їх консульстві.

Вбивство саудівського журналіста загострило відносини між США, Туреччиною та Саудівською Аравією

Вбивство саудівського журналіста загострило відносини між США, Туреччиною та Саудівською Аравією

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація