Венесуела перетворилась у країну-привид. Режим Мадуро знищує власний народ бездарною політикою

Венесуела перетворилась у країну-привид. Режим Мадуро знищує власний народ бездарною політикою

Фото: Associated Press

Бандити охороняють громадський порядок замість воєнних.

У темряві з ліхтариками та свічками уже тиждень живуть мільйони людей у Венесуелі, бо одна з найбільших в країні електростанцій вийшла з ладу

Із темрявою наступає кримінал і розбої, а в лікарнях без належної допомоги помирають люди, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Звичайний вечір у Венесуелі вмить перетворюється на хаос: не працюють світлофори, зупиняються метро та потяги, колапс у аеропортах, немає мобільного зв’язку, паралізована вся банківська система. Знеструмлена країна - це не просто немає світла, а відсутність каналізації, зіпсовані на складах продукти. Найстрашніше можна спостерігати у шпиталях, де лікарі безсилі. Для Мадуро пояснення колапсу – американські каверзи, мовляв, із Вашингтона влаштовують саботажі, кібератаки, а ще пускають лазерні промені проти стратегічних венесуельських об’єктів.

"Вони повністю паралізували роботу греблі, на якій вироблялася електроенергія. Ми вже почали відновлення. Вони завдали нам електромагнітного удару та ще й удару по мозку. А як тільки ми почали приходити до тями, то пустили ще один електромагнітний удар", - заявив президент Ніколас Мадуро.

Червоні лідери - Мадуро разом зі своїм попередником Уго Чавесом - всього за 20 років довели одну із найзаможніших держави в Латинській Америці до стану країни-привида. Й начебто триматися влади вже немає сенсу, адже країна повністю розвалена, та Мадуро не відступає. Подейкують, ідею енергетичного колапсу йому навіяли із сусідньої дружньої комуністичної Куби. За їхніми планами, без світла люди мали би більше повірити в американське зло, відмовитися від антиурядових протестів та розійтися по домівках. Влада ж мала би привід вивести на вулиці більше армійців, що і зробила. Проте замість воєнних охороняти порядок доручила так званим колективос або озброєним бандитським угрупованням. Мадуро план виконав й перевиконав. Енергетичну систему країни руйнували систематично багато років. Гроші, які мали йти на її модернізацію, розкрадали. Багато спеціалістів з країни просто втекли, а це вже наслідки недореформ галузі. Навіть за найоптимістичнішими прогнозами повністю відновити електропостачання не вдасться у найближчі кілька місяців. "Подивіться, нам доводиться інсулін зберігати поміж заморожених пляшок із содовою. Шукати інших шляхів зберегти ліки зовсім не просто. Це дратує, але це те, що ми маємо робити", - говорять медики. 

Аби вижити, венесуельці не гребують нічим. Воду готові пити навіть із каналізацій, або ж набирати у брудних річках, де разом із водою тече й купа сміття. Венесуельці харчуються зі смітників, бо грошей немає тепер уже не лише у бідняків, але й у середнього класу. Через величезну інфляцію влада розпорядилася заборонити готівку і дозволити лише банківські картки, але відсутність електрики робить електронні платежі повним абсурдом - банкомати й термінали просто не працюють. Боліварів немає. Хто ще мав збереження, віддає останнє й їжу тепер купує за долари.

"Термінали не працюють, а моя мама дуже хворіє і їй необхідно їсти. Тож я змушений розплачуватися доларами, а це надто великі затрати для нас. Ніколи не думав, що за обід доведеться віддати 20 доларів", - розповів мешканець Венесуели.

Йому пощастило, бо для більшості 20 доларів - піврічна зарплата. Й коли через недоїдання минулого року кожен венесуелець у середньому схуд на 11 кілограмів, Мадуро добряче вагу набирає. Мережею шириться відео, як смачно президент країни, що голодує, поїдає м'ясо та курить сигару в одному із найелітніших ресторанів під час візиту до Туреччини, де середній рахунок вимірюється сотнями доларів. Аби до країни не просочувалася західна гуманітарна допомога, а надто американська, ще місяць тому влада повністю закрила всі кордони. Пропускають, приміром, до сусідньої Колумбії лише вагітних, або тих, кому потрібна термінова медична допомога.

Самопроголошений президент Хуан Гуайдо вимагає запровадити надзвичайний стан й нарешті припинити за безцінь роздеребанювати дружнім Мадуро режимам венесуельське добро. На його заклики до протестів й надалі долучаються сотні тисяч людей. "Я розумію відчай кожного з нас. Нам необхідний режим надзвичайного стану. У Венесуелі нині катастрофа. Ми маємо зберігати пальне, й перш за все перестати його транспортувати до Куби. Венесуельський народ, якому належить це пальне, сам потребує його", - заявив опозиціоне. 

На тлі енергетичної кризи Сполучені Штати відкликали з Венесуели увесь свій дипломатичний персонал.Кажуть, американцям там залишатися небезпечно для життя. Утім, усі знають: закриття дипмісії - це останній крок перед війною. До речі, в сусідній Колумбії Вашингтон має свої військові бази.

Кажуть, найтемніша ніч – перед світанком. Та от у те, що він узагалі настане – венесуельці вже мало вірять.

Мар’яна Зінковська

Як боротьба за владу перетворює Венесуелу на країну-привид

Як боротьба за владу перетворює Венесуелу на країну-привид

Повʼязані теми:

Наступна публікація