Верховний суд РФ дозволив ФСБ читати Telegram: спецслужби дали месенджеру 15 днів на передачу ключів

Верховний суд РФ дозволив ФСБ читати Telegram: спецслужби дали месенджеру 15 днів на передачу ключів

Telegram тепер повинен надати ФСБ ключі для розшифровки листування користувачів.

Верховний суд Росії визнав законним наказ ФСБ про розшифровку повідомлень в Telegram.

Про це повідомляє ТАСС із посиланням на слова судді.

Згідно з рішенням суду, Telegram тепер повинен надати ФСБ ключі для розшифровки листування користувачів.

В ході засідання представник ФСБ заявила, що відомство не вважає, що на повідомлення в месенджерах поширюється таємниця листування.

«Згідно з позицією Конституційного суду листування громадян в месенджерах не складає охоронювану законом таємницю, для отримання доступу до якої ФСБ необхіден судовий дозвіл», - сказала вона.

За її словами, без судового рішення ФСБ буде запитувати інформацію про конкретних користувачів, а не масиви даних про багатьох людей, - у такому разі рішення суду буде необхідним.

Так, Роскомнадзор відправив Telegram повідомлення «про необхідність виконання обов'язків організатора поширення інформації».  У Telegram є 15 днів на передачу необхідної інформації ФСБ. Згідно із законом попередження Роскомнадзора - перший етап процедури блокування месенджера на території Росії. Після закінчення 15 днів Роскомнадзор зможе звернутися до суду для блокування Telegram.

Справу про адміністративне правопорушення стосовно Telegram Messenger Limited Liability Partnership суд зареєстрував 27 вересня.

Компанію звинуватили за частиною 2 статті 13.31 КоАП (Невиконання обов'язків організатором поширення інформації в мережі «Інтернет»).

В цей же день творець Telegram Павло Дуров заявив, що на керівництво месенджера склали адміністративний протокол про порушення «закону Ярового», згідно з яким потрібно надавати російським правоохоронцям інформацію про користувачів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація