Верховний суд РФ вважатиме злочином тільки "обдумані" лайки та репости у сомережах

Верховний суд РФ вважатиме злочином тільки "обдумані" лайки та репости у сомережах

Фото: pixabay.com

У суді переосмислили методику розслідування таких справ.

Верховний суд Росії більше не вважає злочином "необдумані" вподобання та репости у соціальних мережах публікацій, які вважаються загрозою для держави, моральності, прав людини тощо.

Таке рішення ухвалив пленум Верховного суду, передає "РБК".

Відтепер під час розгляду справ щодо незаконної діяльності у соціальних мережах та в Інтернеті взагалі варто звертати увагу та враховувати контекст публікацій. Також у суді нагадали про конституційне право громадян Росії ділитися інформацією. 

Винятком можуть бути лише випадки, коли публікація загрожує конституційному режиму, моральності, правам та свободам людей, безпеці держави тощо. Проте відтепер слідство повинне не лише обґрунтувати загрозу публікації, а й проаналізувати контекст і порушувати провадження тільки в тому випадку, коли дія в Мережі відбувалася обдумано. 

"Судам необхідно враховувати, зокрема, розмір і склад аудиторії, якій відповідна інформація була доступна, кількість переглядів інформації, вплив розміщеної інформації на поведінку осіб, що складають цю аудиторію", - розповіли в суді. 

Також роль оцінки експертів щодо тієї чи іншої публікації зменшується, а основне рішення виносять тільки судді. Думки експертів не мають бути важливішими для суду, аніж інші докази. 

Нагадаємо, нещодавно в окупованому Криму арештували на 12 діб кримськотатарського активіста Марлена Мустафаєва за публікацію у Facebook давністю в кілька років. Він вийшов на волю 16 вересня. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація