"Вибачте мені, люди. Я винен перед вами". Улюкаєв сказав в російському суді останнє слово

"Вибачте мені, люди. Я винен перед вами". Улюкаєв сказав в російському суді останнє слово

Олексій Улюкаєв / Фото: Reuters

Екс-міністра економіки РФ звинувачують у хабарництві.

Сьогодні, 7 грудня, в московському суді завершився розгляд справи колишнього міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва, якого звинувачують в отриманні хабара в розмірі двох мільйонів доларів, який він вимагав у глави "Роснефти" Ігоря Сєчіна.

Обвинувачення просить засудити Улюкаєва до десяти років колонії суворого режиму, вирок буде оголошено 15 грудня. Сьогодні він мав останнє слово, в якому знову заявив, що відхиляє звинувачення.

"Процес викликав чималий інтерес публіки. Приблизно такий самий, який викликає у людей цирк. Немолодий, пенсійного віку гладіатор з картонним мечем відбивається, а публіка із задоволенням спостерігає, сидячи в м'яких кріслах. Пальці вниз, пальці вгору — який термін він отримає. Давно говорилося — по кому подзвін. Зараз я хочу сказати, що подзвін може почати дзвонити по кожному з вас", - заявив Улюкаєв.

Також він додав, що "вигодонабувач цієї жахливої провокації очевидний".

Водночас Улюкаєв сподівається, що суд "захистить справедливість".

"І не дозволить забрати у людей похилого віку та хворих батьків їхнього сина, а у маленьких дітей — батька. Моїй мамі 85 років, татові — 86 років, синові — 12, дочці — сім. Важко їм буде без мене", - сказав екс-міністр економіки РФ.

Улюкаєв заявив, що визнає себе винним у тому, що не зробив для держави "все".

"І останнє. Хочу зробити заяву, що я визнаю себе винним [...]Звичайно, протягом багатьох років я, як міг, служив громадянам Росії, намагався робити свою роботу добре, приносити користь [...] Але, як відомо, для вітчизни зроблено недостатньо, якщо не зроблено все. Того, що я робив — недостатньо, прикро мало. Я винен в тому, що занадто часто йшов на компроміси, вибирав легкі шляхи, кар'єру і благополуччя найчастіше обирав замість відстоювання принципів. Крутився в якомусь безглуздому бюрократичному хороводі, отримував якісь подарунки і сам їх робив. Намагався вибудовувати стосунки, лицемірив. Тільки коли сам потрапляєш у халепу, починаєш розуміти, як важко насправді живуть люди. З якою несправедливістю вони стикаються. Але коли у тебе все гаразд, ти ганебно відвертаєшся від людського горя. Вибачте мені за це, люди. Я винен перед вами. Я багато передумав за цей рік. Як би не склалася моя подальша доля, залишок життя я присвячу відстоюванню інтересів людей", - заявив колишній російський високопосадовець.

Він заявив, що "десять років суворого режиму для людини 62 років не сильно відрізняються від смертного вироку" і закінчив свій виступ привітанням з Новим роком.

Нагадаємо, російського міністра затримали 15 листопада 2016 року співробітники ФСБ під час отримання хабара у розмірі 2 млн доларів. За версією слідства, Улюкаєв вимагав гроші від представника "Роснефти" за законну видачу позитивного висновку і оцінки операції з придбання державного пакету акцій компанії "Башнефть".

Головним суддею в процесі став одіозний Артур Карпов, який за винесення політичних рішень у справах потрапив у списки Магнітського і Савченко. Голова уряду Російської Федерації Дмитро Медведєв назвав затримання міністра економічного розвитку Олексія Улюкаєва важкою подією, яка виходить за межі розуміння.

Повʼязані теми:

Наступна публікація