Вибори до Європарламенту: новостворена "Партія Brexit" лідирує у соцопитуваннях у Великій Британії

Вибори до Європарламенту: новостворена "Партія Brexit" лідирує у соцопитуваннях у Великій Британії

Фото: Associated Press

Британці не розуміють, чого хочуть консерватори та лейбористи.

Заснована на початку 2019 року "Партія Brexit" лідирує в соціологічних опитуваннях у Великобританії напередодні виборів до Європарламенту.

Партія, якою керує ініціатор кампанії з виходу Великобританії з ЄС Найджел Фарадж, може розраховувати на підтримку 34 відсотків британців, свідчать дані соціологічної служби Opinium, опубліковані в неділю, 12 травня, в газеті The Observer.

Таким чином, "Партія Brexit" може показати на цих виборах результат, що перевищує показники двох традиційно найбільших партій країни - Лейбористської і Консервативної - разом узятих. Згідно з опитуванням, лейбористи отримають 21 відсоток голосів, консерватори на чолі з прем'єр-міністеркою Терезою Мей - 11 відсотків.

Партію Мей можуть випередити також противники Brexit - "Ліберальні демократи" - з 12 відсотками підтримки. Далі йдуть "зелені", що мають відтримку восьми відсотків виборців, і колишня партія Фараджа UKIP - чотири відсотки.

Виборці не розуміють, як партії ставляться до Brexit

Опитування Opinium також показало, що британці погано уявляють позицію найбільших партій з питання виходу країни з Євросоюзу. Так, 36 відсотків опитаних заявили, що не знайомі з поглядами консерваторів на цю тему, а 38 відсотків сказали те ж саме про лейбористів.

Причому серед тих виборців, які говорять про розуміння позицій цих партій, є суттєві різночитання.

По 23 відсотки опитаних вважають, що партія Мей виступає за м'який або жорсткий Brexit. Водночас 25 відсотків респондентів переконані, що лейбористи хочуть зберегти Великобританію в ЄС, а 31 відсоток приписує їм підтримку регульованого розставання з Євросоюзом.

Фото: ТСН.ua

Нагадаємо, спочатку Великобританія повинна була вийти зі складу ЄС 29 березня 2019 року і не планувала брати участь у виборах до Європарламенту. Але через те, що британські парламентарі відхилили досягнуту з Брюсселем угоду, Лондону була надана відстрочка до 31 жовтня. Таким чином, країна повинна буде взяти участь у виборах до Європарламенту. У Сполученому Королівстві голосування пройде 23 травня. Квота країни - 73 мандати. Всього в Європарламенті нового скликання буде працювати 751 депутат.

Євросоюз погодився відкласти Brexit до 31 жовтня 2019 року

Євросоюз погодився відкласти Brexit до 31 жовтня 2019 року

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація