Вибори на Донбасі, бійки російських фанів, тиск США. Про що говорив Путін на форумі в Петербурзі

Вибори на Донбасі, бійки російських фанів, тиск США. Про що говорив Путін на форумі в Петербурзі

Володимир Путін в Петербурзі / Фото: Reuters

У РФ відбулося пленарне засідання Петербурзького міжнародного економічного форуму.

Сьогодні президент Росії Володимир Путін виступив на пленарному засіданні Петербурзького міжнародного економічного форуму, а також зустрівся з лідером Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим й італійським прем'єром Маттео Ренці.

Говорив він про економічну обстановку в Росії: про те що грошові потоки стали "прозорими і керованими", однак проблеми в глобальній економіці зберігаються і "перезапустити зростання" все ніяк не виходить.

"З економічною невизначеністю, з вичерпанням колишніх джерел зростання певною мірою пов'язана і нинішня геополітична напруженість. Є ризик, що вона може посилитися, навіть штучно провокуватися", - сказав Путін.



Заговорив він про необхідність кооперації і в ролі "успішного", на його думку, прикладу навів Євразійський економічний союз.

"Пропонуємо подумати про створення великого євразійського партнерства з участю ЄАЕС, а також країн, з якими у нас склалися тісні відносини: Китай, Індія, Пакистан, Іран і, звичайно, - маючи на увазі наших партнерів у СНД - інші держави та об'єднання", - сказав Путін.

Російський президент додав, що проект Великої Євразії відкритий і для Європи, а Євросоюз залишається ключовим партнером Росії.

Він також заявив, що потрібно повернути довіру в російсько-європейські відносини.

"Всі наші дії були і залишаються винятково у відповідб. Але ми, що називається, як у нас в народі кажуть, зла не тримаємо і готові йти назустріч нашим європейським партнерам, але це, безумовно, не може бути грою в одні ворота", - сказав Путін.

При цьому він зазначив, що Москва не хоче, щоб тиск США відбивався на взаємодії Євросоюзу з Росією.

"Нам не потрібно, щоб вони постійно втручалися в наші справи, вказували як нам жити, заважали Європі будувати наші відносини", — сказав Путін.

Він запевняє, що санкції проти РФ і відповідні контрсанкції не відображаються на США.

Російський президент згадав про одіозного кандидата у президенти США Дональда Трампа і похвалив скандального політика за намір відновити відносини з Росією в повному форматі.

Водночас, зауважив він, Росія не хоче повернення до часів холодної війни, але якщо буде продовжуватися така політика Заходу, то відповідні наслідки неминучі.

Не міг він обійти увагою імпортозаміщення, яке назвав важливим етапом у розвитку економіки, в тому числі для включення Росії як рівноправного партнера у світові економічні альянси".

Також президент РФ стверджує, що Росія змогла вирішити найбільш гострі проблеми в економіці і розраховує на зростання в найближчій перспективі: відтік капіталу з початку року зменшився у п'ять разів, інфляція також сповільнюється і в середньостроковій перспективі досяжний її рівень 4-5%, говорить він.

У Петербурзі, крім того, було оголошено про створення ради зі стратегічного розвитку. Який Путін сам вирішив і очолити, назвавши себе "покірним слугою". Як повідомив президент РФ, ця рада займеться ключовими проектами, спрямованими на структурні зміни в економіці і соціальній сфері країни.

Торкнувся Путін також відносин між Росією і Україною. Він сказав, що, якби "нинішня українська влада домоглася свого становища демократичним шляхом, Росія могла б з ними спокійно працювати".

"Нагнітання обстановки в світі і розкручування революцій, в тому числі в Україні, мабуть, потрібно для обґрунтування існування НАТО. Росія налаштована на пошук компромісів у відносинах із Заходом і виступає проти логіки нагнітання напруженості", - переконував президент країни-окупанта.

Російський очільник заявив, що проведення виборів на окупованому Донбасі неможливо в умовах антитерористичної операції і відсутність законів, передбачених мінськими угодами. На його думку, не потрібно відкладати відновлення економіки регіону, "посилаючись на акти насильства в зоні дії сторін, що конфліктують".

Також Путін говорив і про Сирію, ще одну країну, в яку спрямував війська РФ. Він заявив, що демократію в Сирії силою встановити не можна, і головне - не допустити розвалу держави.

Російські вболівальники також "прозвучали" на форумі в Петербурзі. Путін заявив, що шкодує про їхню участь у бійках у Франції на Євро-2016.

"Відомий випадок, з чого розпочався чемпіонат — бійка російських уболівальників з англійськими. Ну неподобство, повне. Я, правда, не знаю, як 200 наших уболівальників побили там кілька тисяч англійців, не розумію. Але у будь-якому випадку підхід правоохоронних органів повинен бути однаковий до всіх порушників", — сказав він.

А щодо допінгового скандалу він запевняє, що держава не надає жодної підтримки порушенням у спорті.

Повʼязані теми:

Наступна публікація