Рекордна явка, військова техніка у Мінську та затримання активіста на дільниці: як відбуваються вибори в Білорусі

Рекордна явка, військова техніка у Мінську та затримання активіста на дільниці: як відбуваються вибори в Білорусі

Фото: БЕЛТА

Наразі проголосувала половина громадян.

У Білорусі 9 серпня відбуваються шості президентські вибори. Проголосувати громадяни можуть до вечора, 20:00. Вранці о 8:00 відкрилися 5 723 виборчі дільниці. Свій голос вже віддав і чинний лідер Білорусі Олександр Лукашенко.

Про це повідомляє БелТА.

Кандидати на посаду президента Білорусі 

Білоруси на цьогорічних виборах обирають президента серед п'ятьох кандидатів. У списку: чинний президент Олександр Лукашенко, який керує країною від 1994 року; Світлана Тихановська, яку вважають головною суперницею Лукашенка; ексдепутатка Ганна Конопацька; співголова "Говори правду" Андрій Дмитрієв та голова Білоруської соціал-демократичної Грамада Сергій Черечень.

Для того, щоб здобути перемогу в президентських перегонах один із кандидатів має набрати 50% підтримку виборців. Якщо таких кандидатів буде кілька, то відбудеться другий тур за політиків, які набрали найбільшу кількість голосів.

Попередні результати виборів оголосять вранці в понеділок, 10 серпня.

Голосування 

У ЦВК Білорусі заявили про рекордну явку на достроковому голосуванні. За даними комісії станом на 12:00, упродовж 4-8 серпня на виборчі дільниці прийшло 45,33% виборців. А вже о 13:00 в ЦВК повідомили про 50% явку.

Чинний президент Білорусі вже також проголосував на виборах, після чого у розмові з журналістами заявив, що не допустить, щоб ситуація в державі під час проведення президентських виборів вийшла "з-під контролю". Також Лукашенко висловився, що готовий до діалогу з опозицією, але пообіцяв відповідати провокаціями на провокації. 

"А якщо ви провокуєте, отримаєте у відповідь те ж саме. Ви що, хочете намагатися повалити владу, зламати щось, вколоти, образити (як це ви робили спочатку більше, а зараз менше) і чекаєте, що я або хтось перед вами стане на коліна і буде цілувати пісок, по якому ви бродили? Не буде цього. Ведіть себе по закону, і у нас претензій до вас не буде", - сказав Олександр Лукашенко.

Як повідомляє білоруське "Радіо Свобода", на виборах вже проголосували й інші кандидати Ганна Конопацька і Андрій Дмитрієв. Останній приїхав на виборчу дільницю на велосипеді з сином. Дмитрієв заявив, що проголосував "за нового президента". 

Ганна Конопацька також прийшла проголосувати з сином. Вона заявила, що знайшла в списках свою дочку, якої там не повинно бути, оскільки та голосує за кордоном.

Проблеми із мобільним зв'язком та інтернетом

У день президентських виборів в країні у людей почалися проблеми з доступом до інтернету і мобільного зв'язку. Громадяни не могли зайти до YouTube и Telegram і підключитися до популярних новинних ресурсів. 

Своєю чергою у "Бєлтелекомі" заявили, що спостерігають "перебої з доступом до деяких ресурсів і перевантаження каналів через зарубіжний трафік у великій кількості".

"Поки не можемо визначити, генерують його люди чи машини - зараз працюємо над цим" - прокоментував заступник голови "Бєлтелекома" Вадим Шайбаков.

Також на вулицях Мінська громадяни помітили війському техніку, а центрі столиці встановили обмеження на підходах до Жовтневої площі. В'їзд до білоруської столиці контролюють військові.

Фото: Белсат

Затримання 

У неділю, 9 серпня, у Мінську на виборчій дільниці правоохоронці затримали колишнього політв'язня, активіста організації "Молодий фронт" Дмитра Федорука. У своєму Facebook він повідомив, що це сталося після того, як він побачив дірку в урні для голосування і почав фотографувати порушення. 

Також, як повідомляє TUT.BY, нібито затримано сім осіб зі штабу кандидатки в президенти Світлани Тихановської. Ніхто з них не виходить на зв'язок.

Крім того, напередодні у Білорусі затримали українських журналістів каналу "Настоящее время". Їм заборонили в'їжджати до країни впродовж наступних 10 років. Увечері їх депортували до Одеси.

До слова, цьогоріч у Білорусі уперше за довгі роки на виборах не буде західних спостерігачів. Це сталося через те, що влада запізно надіслала їм запрошення

Як повідомлялося, для виборів президента в країні вирішили об'єднатися штаби трьох опозиційних кандидатів - зареєстрованої кандидатки Світлани Тихановської та незареєстрованих Віктора Бабарики та Валерія Цепкала. Обʼєднана команда у разі виграшу пообіцяла провести "повторні чесні вибори" та звільнити політв'язнів.

На початку серпня Тихановська провела агітаційні мітинги в Гродні і двох містах Гродненської області - Волковиську і Слонімі, на які прийшли понад десять тисяч людей.

Дострокове голосування розпочалося на президентських виборах у Білорусі

Дострокове голосування розпочалося на президентських виборах у Білорусі

Повʼязані теми:

Наступна публікація