Вибори в Білорусі супроводжують насильство та фальсифікації: яку відповідь готує Захід

Вибори в Білорусі супроводжують насильство та фальсифікації: яку відповідь готує Захід

Фото: Associated Press

Будь-яке рішення про санкції вимагає згоди всіх 27 країн-членів ЄС.

Після скандальних виборів у Білорусі, після яких країну охопили протести, від ЄС вимагають реакції. Низка політиків вже засудила фальсифікації та насильство проти мирних протестувальників. Лунають заклики ввести санкції. 

ТСН.ua зібрав коментарі європейських політиків про можливі наслідки для білоруської влади.

Глибока стурбованість

Однією з перших на події в Білорусі відреагувала Польща. Країна закликала країни, що входять до ЄС, екстрено зібратися, аби обговорити білоруське питання. Утім поки що Євросоюз цього не зробив. Брюссель лише повторив вимоги в бік Мінська - провести точний підрахунок голосів, відпустити затриманих і не застосовувати сили проти мирних протестувальників.

"Жорстокі репресії і арешти мирних протестувальників у Білорусі мають припинитися. Білоруський народ має право на демократію і вільні та чесні вибори. Ми продовжуємо пильно стежити за подіями і працюємо над реакцією ЄС та спільною декларацією 27 країн-членів разом з радою із закордонних справ", - написав високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Заклики до санкцій

Голови МЗС Польщі, Латвії, Естонії і Фінляндії відзначають, що питання запровадження санкцій перебуває на порядку денному, але вони будуть крайнім заходом.

Польський депутат Європарламенту Роберт Бедронь, який очолює білоруську делегацію в Європарламенті, заявив, що ЄС необхідно переглянути свою політику відносно президента Білорусі. "Повинна бути ціна, яку Лукашенко заплатить за порушення прав людини і основних свобод. Без цієї плати Лукашенка в Білорусі нічого не зміниться", - вважає він.

Два десятки європарламентарів вже звернулися до керівництва ЄС зі вимогою заборонити в'їзд в Євросоюз і заблокувати гроші в Європі для всіх, хто причетний до фальсифікацій та репресій у Білорусі. Зокрема, йдеться про високопосадовців та їхні родини, а також - про все поліцейське керівництво та членів Центрвиборчкому. Окрім персональних санкцій, європарламентарі вимагають заморозити переговори про пріоритетне партнерство з Мінськом.

Головна дипломатка Швеції повідомила, що міністри закордонних справ ЄС зустрінуться в п'ятницю, 14 серпня, аби обговорити адресні санкції після подій в Білорусі.

Наскільки реальне введення санкцій

2016-го року ЄС зняв більшість санкцій проти режиму Лукашенка, пояснюючи рішення "значними, хоч і обмеженими" кроками в правильному напрямку після звільнення деяких політичних в'язнів.

Під час візиту до столиці Білорусі Мінську в червні прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан закликав до скасування решти санкцій проти Білорусі.

Точний характер заходів все ще обговорюється, сказав представник Європейської комісії із закордонних справ і політики безпеки Пітер Стано.

"Ніхто не поспішає говорити про заходи у відповідь або санкції. Все ще обговорюється. Все можливо, поки держави-члени згодні. Але спочатку нам потрібні ці консультації, ці обговорення між державами-членами. Треба фіналізувати підсумки, а потім все робити крок за кроком", - каже він.

Будь-яке рішення про санкції вимагає згоди всіх 27 країн-членів ЄС. Це означає, що санкції проти Білорусі не є неминучими, а на ухвалення таких рішень можуть піти тижні або місяці.

Найкривавіший протест в історії країни: які сценарії розвитку можливі для Білорусі — влог Єгора Гордєєва

Найкривавіший протест в історії країни: які сценарії розвитку можливі для Білорусі — влог Єгора Гордєєва

Повʼязані теми:

Наступна публікація