Вибори в Росії: Верховний суд відхилив скаргу Навального на ЦВК

Вибори в Росії: Верховний суд відхилив скаргу Навального на ЦВК

Фото: Reuters

Раніше йому відмовили в реєстрації на вибори президента РФ.

Верховний суд Росії відхилив скаргу російського опозиціонера Олексія Навального на відмову ЦВК у реєстрації ініціативної групи для самовисування кандидатом у президенти.

Про це повідомляє РИА Новости.

"Верховний суд Росії не знаходить підстав для задоволення зазначених вимог", — оголосив рішення суддя.

Політик до суду не прийшов. Його представник Олександр Помазуєв просив скасувати рішення ЦВК. На його думку, закон про вибори, якими керувалася комісія, незаконно вводить заборону засудженим за тяжкі злочини, адже в конституції Росії її немає. Також він назвав незаконним вирок у другій справі "Кировлесу", за якою Навальний і отримав судимість.

Представник ЦВК Сергій Сахаров заявив, що перелік причин для обмеження пасивного виборчого права, викладений у конституції, не є вичерпним і може бути розширений законом.

Він також додав, що Конституційний суд раніше визнав норми закону про вибори такими, що відповідають конституції.

Представник Генпрокуратури Лариса Мосалова підтримала рішення ЦВК.

Представники Навального мають право оскаржити це рішення в апеляційній інстанції Верховного суду.

Нагадаємо, раніше Європейський суд з прав людини постановив, що Навальний, якому винесено вирок за звинуваченням у розкраданні коштів, був позбавлений права на справедливий судовий розгляд, коли його судили за цим звинуваченням 2013 року. Однак Центрвиборчком РФ відмовився реєструвати кандидатуру опозиціонера Олексія Навального на вибори президента Росії через наявність судимості.

Повʼязані теми:

Наступна публікація