Вибух під Архангельськом. "Росатом" зізнався у випробуванні нового "спецвиробу" перед трагедією

Вибух під Архангельськом. "Росатом" зізнався у випробуванні нового "спецвиробу" перед трагедією

Фото: Getty Images

Корпорація визнала, що проводила випробування.

У держкорпорації "Росатом" визнали, що вибух у ядерному центрі Архангельску, який забрав життя п'ятьох людей, стався "під час випробування нового спецвиробу".

Про це 12 серпня повідомила пресслужба корпорації.

За словами керівника "Росатома" Олексія Лихачова, співробітники Сарівського ядерного центру загинули в Архангельській області на минулому тижні під час випробування "нового спецвиробу".

"Ми провели в останню путь наших колег, які трагічно загинули під час випробувань нового спецвиробу. Вони до останнього залишилися віддані своєму обов'язку і пішли, як справжні герої", - сказав він.

Що саме вибухнуло в Архангельській області – таємниця. Військові експерти припускають - вибух міг статися під час випробувань крилатої ракети з ядерною установкою. Через це й сталося короткочасне підвищення радіації. Про це повідомила влада сусіднього Сєверодвінська. У "Грінпісі" заявили, що радіація була перевищена в 20 разів. Станом на 10 серпня, за даними Єдиної державної автоматизованої системи моніторингу радіаційної ситуації, радіаційна ситуація в Сєверодвінська в межах норми.

Після вибуху в Архангельській області почалася паніка - місцеві жителі масово скуповують в аптеках йод через чутки про радіаційне забруднення. 

Своєю чергою голова правління екологічного правозахисного центру "Беллона" (Санкт-Петербург) Олександр Нікітін заявив "Інтерфаксу", що вибух реактивної рухової установки мав локальний характер і місцевому населенню не варто побоюватися радіаційної загрози.

До п'яти зросла кількість загиблих від вибуху на полігоні в РФ

До п'яти зросла кількість загиблих від вибуху на полігоні в РФ

Повʼязані теми:

Наступна публікація