Вибух під Архангельськом: в Росії нарешті визнали, що радіоактивний фон підвищувався

Вибух під Архангельськом: в Росії нарешті визнали, що радіоактивний фон підвищувався

Ілюстрація / Фото: УНІАН

Росгідромет офіційно підтвердив підвищення потужності гамма-випромінювання.

У Російському гідрометцентрі підтвердили, що після вибуху на полігоні під Сєверодвінськом радіоактивний фон ненадовго підвищувався.

"Радіонуклідний склад проб, відібраних в Сєверодвінську, показав наявність короткоживучих техногенних радіонуклідів 91Sr (T1/2=9,3 год), 139Ba (T1/2=83 хв), 140Ba (T1/2=12,8 днів) і його дочірнього радіонукліда 140La (T1/2=40ч), продуктами розпаду яких є інертні радіоактивні гази (ІРГ). Як зазначалося раніше, ІРГ стали причиною короткочасного підвищення ПАЕД (потужності амбієнтного еквівалента дози гамма-випромінювання) 8 серпня 2019 року в Сєверодвінську", - заявили в Росгідрометі, цитує "Інтерфакс".

Також запевняють, що на поточний момент всі показники знаходяться в нормі, виміри проводили з 8 по 23 серпня.

8 серпня на території полігону в Архангельській області Росії прогримів вибух, в результаті події загинули щонайменше сім осіб, а незабаром у регіоні помітили підвищений радіоактивний фон. 10 серпня в "Росатомі" повідомили, що вибухнула реактивна рухова установка, і згодом визнали, що трагедія сталася під час випробування нового "спецвиробу".

Версії того, що сталося різняться. Втім, президент США Дональд Трамп, низка експертів, а також представники провідних західних ЗМІ дотримуються думки, що трагедія пов'язана з "Буревісником" – новою ракетою з ядерним реактором.

Пресслужба Росгідромету за результатами дослідження стану радіаційного фону в Северодвінську в день вибуху повідомила, що доза гамма-випромінювання була перевищена у 4-16 разів. При цьому Норвегія виявила крихітні кількості радіоактивного йоду на кордоні з РФ через кілька днів після вибуху на полігоні.

Лікарів Архангельської обласної лікарні в Росії не попередили, що після вибуху ракети в Северодвінську до них відправили заражених радіацією пацієнтів. У одного з медиків після обстеження в Москві виявили в м'язовій тканині радіоактивний ізотоп цезій-137.

В Організації договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ОДВЗЯИ) опублікували анімовану мапу з вірогідним розльотом радіонуклідів  вона, зокрема, зачепила територію України. 

 

Чотири російські станції моніторингу радіації перестали працювати після вибуху в Архангельській області

Чотири російські станції моніторингу радіації перестали працювати після вибуху в Архангельській області

Повʼязані теми:

Наступна публікація