Від зниження підтримки аж до нових санкцій: Трамп озвучив погрози Туреччині

Від зниження підтримки аж до нових санкцій: Трамп озвучив погрози Туреччині

Фото: Reuters

Заплановано ще більше заходів, якщо турки швидко не звільнять американського пастора.

Президент США Дональд Трамп заявив, що якщо Туреччина не звільнить арештованого американського пастора Ендрю Брансона, то Вашингтон знизить рівень її підтримки.

"Ми нічого не заплатимо за звільнення невинної людини, але ми скоротимо ступінь підтримки Туреччини", - написав американський президент в твітері.

Він зазначив, що "Туреччина багато років користувалася Сполученими Штатами", назвавши при цьому Брансона "великим патріотом, який перебуває у заручниках".

Напередодні міністр фінансів США Стівен Мнучин заявив, що Америка може розширити санкційний список проти Туреччини у зв'язку із справою пастора.

"Ми вже ввели санкції проти кількох членів її кабінету. У нас заплановано ще більше заходів, якщо вони (турки - ред) швидко не звільнить його", - сказав він журналістам.

У зв'язку з арештом пастора Вашингтон ввів санкції проти турецьких міністрів юстиції Абдулхамита Гюля і внутрішніх справ Сулеймана Сойлу.

Як повідомлялося, турецька ліра продовжила своє стрімке падіння. Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган закликав жителів країни міняти золото і долари на ліру. Це стало реакцією глави держави на падіння курсу національної валюти до історичного мінімуму. "Ті, у кого є долари або золото під подушками, повинні обміняти їх на ліри в наших банках. Це національна внутрішня битва", - заявив Ердоган. Він сподівається, що громадяни дослухаються до його заклику. "Це буде відповідь мого народу тим, хто веде економічну війну проти нас", - пояснив турецький президент.

Такий стрімкий обвал стався внаслідок погіршення відносин між США і Туреччиною. Штати ввели санкції і вимагають від турецької влади звільнити американського пастора, якого звинувачують у зв'язках з Фетхуллахом Гюлен, якого вважають організатором невдалого перевороту в Туреччині влітку 2016 року.

Ендрю Брансон був заарештований турецькою владою в 2016 році за підозрою в шпигунстві і підтримці антиурядових структур, які намагалися вчинити державний переворот в липні 2016 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація