Почувався "обдуреним владою" та подивився серіал "Чорнобиль": у Казахстані ліквідатор скоїв самогубство

Почувався "обдуреним владою" та подивився серіал "Чорнобиль": у Казахстані ліквідатор скоїв самогубство

Фото: прес-служба каналу "1+1"

Чоловік більше 20 років чекав на квартиру від держави, але так її і не отримав.

Ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС Нагашібай Жусупов з казахського міста Актобе вистрибнув з п'ятого поверху. Незадовго до смерті він подивився серіал "Чорнобиль", який HBO випустив у травні. Про це повідомляє видання Daily Mail.

Чоловік укоротив собі віку ще в кінці червня, але відомо про це стало тільки зараз. За словами 25-річної доньки загиблого Гаухар, самогубство сталося після того, як Жусупов подивився серіал. Чоловік дивився серіал "зі сльозами на очах", тому що побачене у "Чорнобилі" викликало важкі спогади.

Фото: East2WeatNews

Друзі вважають, що він наклав на себе руки, бо почувався знехтуваним владою, незважаючи на те, що після вибуху 1986 року він був ліквідатором реактору № 4 у Чорнобилі, а потім працював на радянському ядерному полігоні в Семипалатинську.

Багато чорнобильців отримали житло і отримували великі пенсії від урядів країн колишнього Радянського Союзу України, Росії, Білорусі та Казахстану, але Жусупов почувався "обдуреним", кажуть друзі.

Своєю чергою, місцеве видання "Актобе Таймс" взяло коментар у голови громадської організації "Інваліди Чорнобиля Актюбінської області" Бакітжана Сатова.

За його словами, Жусупов був одним з перших солдат-запасників, мобілізованих в якості ліквідаторів. Він працював безпосередньо в четвертому блоці ЧАЕС, поряд з охопленим полум'ям реактором.

Після аварії він довгі роки безуспішно намагався отримати квартиру від держави. Від 1997 року він з дружиною і дітьми проживав в кімнаті гуртожитку, простояв більше 10 років у черзі на отримання окремої житлоплощі. "Потім з'ясувалося, що його звідти "прибрали". Він судився, щоб відновитися в черзі на квартиру. Востаннє я бачив його, він шкодував, що так і не може домогтися розширення", - вважає Сатов.

Глава громадської організації додав, що ліквідатор все життя страждав від сильних головних болів.

"Я вважаю, що він зістрибнув з висоти від відчаю, оскільки багато років він не міг отримати житло. Зараз в області живе 244 ліквідатори аварії в Чорнобилі, всі ми інваліди. Колись нас було понад 2 тисячі осіб. Близько 20 ліквідаторів досі стоять в черзі на житло. Я буду піднімати питання перед акіматом, щоб вдова Нагашібая все-таки отримала квартиру", - додав він.

Трохи більше місяця тому Нагашібай Жусупов давав інтерв'ю газеті "Актобе Таймс" на мітингу пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи.

"Нам ніхто не говорив, навіщо нас закликають. Я працював у той час трактористом. Після Чорнобиля здоров'я сильно похитнулося. Я ж ще служив на Семипалатинському полігоні. Буває, йду вулицею і раптом впаду. Добре, що дружина поруч", - згадував тоді ліквідатор аварії рік відправки до Чорнобиля.

Нагадаємо, серіал телеканалу HBO Чорнобиль, про катастрофу на радянській атомній електростанції, який з'явився на екранах у травні цього року, визнаний найпопулярнішим в історії ТБ-шоу. Чорнобиль очолив топ 250 популярних за всі часи серіалів. Він отримав оцінку 9,6 бала з 10 можливих.

Повʼязані теми:

Наступна публікація