Відкриті слухання щодо імпічменту Трампа: як вони триватимуть, кого допитуватимуть та хто це проводить

Відкриті слухання щодо імпічменту Трампа: як вони триватимуть, кого допитуватимуть та хто це проводить

Фото: Associated Press

У комітеті вже допитали двох свідків.

Палата представників США 24 вересня офіційно розпочала процедуру імпічменту президента Дональда Трампа, а трохи більше ніж за місяць, 31 жовтня, ухвалила відповідну резолюцію, як буде тривати це розслідування. За словами голови нижньої палати Конгресу Ненсі Пелосі, своїми діями Трамп підриває національну безпеку Штатів та діяльність розвідки країни.

Звинувачення Трампа стосується його міжнародної розмови із президентом України Володимиром Зеленським. Незважаючи на те, що офіційна стенограма була оприлюднена як доказ того Трамп не тиснув на Зеленського щодо початку розслідування діяльності компанії Burisma, одним із керівників якої є син демократа і колишнього віцепрезидента США Джо Байдена – головного конкурента чинного американського президента на виборах 2020 року, демократи вважають зовсім інакше. Для цього було заслухано низку чиновників, зокрема ексспецпредставника щодо України Курта Волкера та тимчасового повіреного у справах США в Україна Вільяма Тейлора.

Наразі у Палаті представників перейшли до відкритих слухань з цього питання. ТСН.ua розповідає, як це відбуватиметься і що чекає на Трампа далі.

Фото: ТСН.ua

Розслідування щодо імпічменту президента розслідує профільний комітет з питань розвідки. Саме він визначає, чи дійсно президент вчинив певний злочин. Перед тим члени комітету допитували ключових свідків у закритому режимі. Вони були певні, що їхні свідчення не будуть оприлюднені, однак 31 жовтня Палата представників ухвалила відповідну резолюцію, яка передбачала розкриття цих свідчень, а також проведення відкритих слухань.

На початку листопада комітет із розвідки почав оприлюднювати свідчення тих, кого допитували в закритому режимі. Серед них, зокрема, були експослиня США в Україні Марі Йованович, колишній спецпредставник США щодо України Курт Волкер, посол США в ЄС Гордон Сондленд та тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор. Їхні свідчення можна прочитати за посиланням.

Фото: ТСН.ua

Тепер комітет розпочав відкриті слухання з цієї теми. Першими були допитані тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор та заступник помічника держсекретаря США Джорджа Кента. Далі на відкриті слухання запросять й інших свідків. Зокрема, 15 листопада на допит вже запросили експослиню США в Україні Марі Йованович. Дати та імена інших свідків поки невідомі.

Головне право на допит свідків мають дві особи – голова комітету, демократ Адам Шіфф та його відповідний колега серед республіканців Девін Нюнс. Кожен з них має по 45 хвилин по черзі для своїх запитань. Після цього Шіфф має право додати ще 90 хвилин і знову запустити почерговий допит або ж перейти до запитань від інших членів комітету. Загалом у комітеті 13 демократів та 9 республіканців. Кожен з них має по 5 хвилин для своїх запитань до свідків.

Після проведення усіх відкритих слухань комітет ухвалює рішення про звинувачення або виправдання президента і за якими саме статтями. Якщо комітет дійсно встановлює факти злочину, то він передає до Палати представників США відповідну резолюцію про звинувачення президента. За неї мають проголосувати більшість членів Палати (218 осіб). 

Після цього резолюцію передають до Сенату США. Також Палата представників обирає кількох своїх членів, які представлятимуть звинувачення у Сенаті. У верхній палаті американського парламенту розгляд резолюції відбувається подібно до судового засідання – сторони можуть заслуховувати свідків та залучати адвокатів. Після усіх процедур Сенат має проголосувати за обвинувальний або виправдувальний вирок. Для обвинувачення президента потрібно не менше двох третин голосів Сенату (67 голосів). Лише після цього президента автоматично усувають з посади.

За всю історію США це вчетверте, коли парламент ініціює початок процесу імпічменту проти чинного президента. До того подібні процедури стосувались Річарда Ніксона, Ендрю Джонсона та Білла Клінтона. Останніх двох визнали винними у Палаті представників, однак їх виправдав Сенат. Що стосується Ніксона, то процедура імпічменту щодо його особи не була до кінця завершеною, оскільки у процесі він добровільно подав у відставку. Таким чином, жодного президента США за весь час не було усунено з посади в порядку імпічменту.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
"Український" скандал у Вашингтоні
Наступна публікація