Відповідальність за збиття літака МАУ взяло на себе елітне військово-політичне формування Ірану

Відповідальність за збиття літака МАУ взяло на себе елітне військово-політичне формування Ірану

Фото: Associated Press

Командувач корпусу запевнив, що готовий до будь-якого покарання.

Відповідальність за збиття українського пасажирського літака під Тегераном взяло на себе елітне військово-політичне формування Ірану - Корпус вартових ісламської революції.

Про це заявив командувач ВПС і Військово-космічними військами КВІР, бригадний генерал Амір-Алі Хаджизаде, пише IRNA.

"Ми несемо повну відповідальність за це, і яке б рішення не ухвалила влада, ми підкоримося йому", - сказав він.

За словами Хаджизаде, він хотів померти, коли дізнався про катастрофу українського літака, "щоб не бути свідком цієї трагедії".

Також генерал пояснив, що система протидії повітряної оборони Ірану сприйняла пасажирський літак за крилату ракету, а в оператора системи ППО, ракета якої влучила в літак, був несправний зв'язок.

"Він був зобов’язаний зателефонувати і підтвердити ці обставини, і є запис оператора. Але в цих обставинах його система зв'язку була явно порушена. Тож або спрацювала система перешкод, або мережа була зайнята, він ніяк не зміг зв'язатися. У цих умовах у нього була можливість ухвалити рішення протягом 5 секунд. На жаль, він ухвалив неправильне рішення, ракета була запущена і влучила в ціль", - розповів Хаджизаде.

Фото: ТСН.ua

Як повідомлялося, офіційний Іран заявив, що ракета "земля-повітря" збила літак МАУ рейсом "Тегеран-Київ", на борту якого загинуло 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. В офіційній заяві йдеться про те, що трагедія сталася через "людський фактор". Літак помилково сприйняли за ворожий об'єкт після того як він повернув у бік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції. За кілька годин до катастрофи іранські військові обстріляли дві військові бази США на території Іраку.

Президент Ірану Хасан Роухані назвав трагедію "непрощенною помилкою" і заявив, що країна продовжить розслідування катастрофи українського літака. Своєю чергою лідер України Володимир Зеленський сказав, що Україна чекає від Ірану повного визнання провини у збитті літака МАУ, проведенні розслідування та поверненні тіл загиблих.

Нагадаємо, вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран-Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Увесь екіпаж, а також два пасажири були громадянами України. Відомо, що на рейс зареєструвалося 169 пасажирів, втім, двоє людей так і не сіли на борт літака.

Офіс генпрокурора розпочав розслідування катастрофи - справа розглядається за ч. 3 статті 276 Кримінального кодексу (порушення правил безпеки руху або експлуатації повітряного транспорту, що спричинило загибель людей). До Ірану вирушив борт авіації ЗСУ із 45 фахівцями різних галузей, які будуть залучені до з’ясування обставин катастрофи літака авіакомпанії МАУ. На час встановлення обставин авікатастрофи всі українські авіакомпанії тимчасово припинять польоти у повітряному просторі Ірану.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Авіакатастрофа рейсу PS752 під Тегераном
Наступна публікація