Відстежування інфікованих через мобільні додатки: як у світі борються з поширенням коронавірусу

Відстежування інфікованих через мобільні додатки: як у світі борються з поширенням коронавірусу

Фото: Associated Press

Різні країни світу нині ухвалюють закони та працюють над мобільними додатками, щоб ефективно боротися з поширенням коронавірусу.

Різні країни світу нині ухвалюють закони та працюють над мобільними додатками, щоб ефективно боротися з поширенням коронавірусу. Зокрема, відстежують інфікованих і тих, хто з ними контактував. Де технології вже працюють і за яких умов — у сюжеті ТСН.19:30.

Австрійські правоохоронці змушені розганяти тих, хто не дотримується карантину. Повідомлень про порушників понад півтисячі. Влада країни вже використовує анонімні дані користувачів одного з найбільших мобільних операторів, щоби відстежити, як рухаються люди. Нині чиновники разом із Червоним хрестом хочуть створити цілу систему, яка допомогла би зібрати інформацію про контакти пацієнта, в якого виявили корона-вірус.

"Ми також проситимемо інфікованого погодитися зі збором даних про місцеперебування, які здебільшого використовуватимуть, щоби згадати, де він був, і з ким міг зустрітися", - каже Вероніка Ремішова, віцепрем'єр-міністерка з питань інформаційних технологій.

Словацькі урядовці також хочуть відстежувати контакти хворих за допомогою мобільних даних. У країні ціла дискусія, чи не порушує такий закон свободи громадян. Тож парламентарії вирішили обмежити збір даних - передавати їх лише з початку надзвичайного періоду і максимум до кінця року. Система от-от запрацює. Схожу хочуть запровадити і в Чехії, але там планують почекати до Великодня.

753 тисячі інфікованих у світі: найшвидше хвороба поширюється в США

753 тисячі інфікованих у світі: найшвидше хвороба поширюється в США

В Ізраїлі діє інша система: десять хвилин перебування поряд з інфікованим і на телефон надходить повідомлення, що слід негайно ізолюватися. Така система вже діє в Ізраїлі. Поки що на місяць. За цей період влада планує оцінити, чи допомогло відстежування мобільних зупинити поширення вірусу.

Гонконг, Китай, Індія, Сингапур, Бельгія та Німеччина вже використовують мобільні дані для боротьби з вірусом. Приєднатися до списку хоче й Велика Британія. Там експерти системи охорони здоров'я нині працюють над спеціальним додатком. Серед варіантів, які розглядають, автоматичне сповіщення всіх, хто контактував із хворим, аби й вони два тижні були на ізоляції. Збір мобільних даних, кажуть експерти, має й недоліки. Зокрема, розробникам доведеться добряче попрацювати, аби захистити користувачів від витоку. Інша проблема - це аудиторія. Адже сучасні системи працюють для смартфонів, якими літні люди користуються менше.

Кореспондентка ТСН Катерина Федорченко.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація