Вікно можливостей та порівняння із Кіпром: дипломати висловили загрози від появи миротворців на Донбасі 

Вікно можливостей та порівняння із Кіпром: дипломати висловили загрози від появи миротворців на Донбасі 

Фото: Reuters

План з миротворцями спрацює лише в тому випадку, якщо російський президент захоче позбутися західних санкцій. 

Колишні американські дипломати застерігають, що миротворчі місії можуть не вирішити конфлікт, а лише заморозити його.

Про це пише видання Wall Street Journal.

Деякі американські представники озвучили застереження, що Вашингтон може прямувати в пастку Путіна.
"Росія не зацікавлена в тому, щоб ситуація в Україні заспокоїлася. Миротворчі сили можуть ненавмисне закріпити російський контроль над територіями в Донбасі, а не вирішити конфлікт", - вважають нинішні і колишні чиновники США.


"Ризики можна пом'якшити, якщо пропозиція буде включати певне пом'якшення санкцій до повного відновлення миру в Україні", - зауважили колишні американські високопосадовці.

Так, екс-посол США в Росії Майкл МакФол нагадав про Кіпр, де миротворці були розміщені у 1964 році.
"Ці сили досі там, а укладення мирної угоди, яка б об'єднала окуповану Туреччиною північ острова з рештою країни, лишається туманною. Поясніть, чим в цьому конкретному випадку фактори відрізняються, щоб це не призвело до сценарія на зразок перманентного поділу, як на Кіпрі?", - сказав МакФол. 

Колишній представник США в ООН Джон Болтон заявив, що миротворчі місії міжнародної організації зазвичай заморожують поділ, а не вирішують його.

Українські чиновники сказали виданню, що не сумніваються у американському плані, але не вірять, що РФ з ним погодиться.

Миротворча місія ООН в Україні стала однією з головних тем на конференції в Мюнхені

Миротворча місія ООН в Україні стала однією з головних тем на конференції в Мюнхені

Чинні американські дипломати переконані, що вікно можливостей відкриється в період між завершенням російських президентських виборів і початком чемпіонату світу з футболу, який має цьогоріч відбутися в РФ.

 "План з миротворцями спрацює лише в тому випадку, якщо Володимир Путін захоче позбутися західних санкцій", - резюмував колишній заступник генсека НАТО Александр Вершбоу.

Так, Україна та її західні союзники пропонують повномасштабну місію ООН, що перебуватиме на всій окупованій території Донбасу, включно з кордоном із Росією, і гарантуватиме безпеку загалом, а не лише для спостерігачів ОБСЄ, а також візьме під контроль склади озброєння російських гібридних сил на окупованій території, контролюватиме роззброєння незаконних збройних формувань тощо.  Пропонується ввести 20 тисяч миротворців та 4 тисячі поліцейських. Росія відкидає такий варіант, який зменшив би її вплив на окуповані території, й хоче, аби миротворці були лише на лінії зіткнення. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація