"Викрадений" прем'єр Лівії вийшов на волю та прокоментував свій "арешт"

"Викрадений" прем'єр Лівії вийшов на волю та прокоментував свій "арешт"

У Лівії сталося скандальне викрадення прем'єр-міністра

Чиновник пояснив інцидент специфікою лівійської політики.

Безлад у Лівії сягнув критичної межі. Напередодні зранку там захопили прем'єр-міністра та пів дня з'ясовували, заручник він чи арештант, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Озброєні та спокійні люди на світанку завітали до готелю в центрі Триполі, вивели звідти керівника уряду Алі Зейдана та вивезли його у невідомому напрямку.

"Вони прийшли з ордером від прокурора, наче заарештовувати. Їх багато було, сотні півтори машин", - розповів охоронець готелю Мохаммед Абдул Разак.

На багатьох автомобілях були емблеми "Командного пункту лівійських революціонерів". Це угруповання, що контролює лівійське міністерство внутрішніх справ.

Прокуратура санкції на арешт не підтвердила, але й не спростувала.

"Наскільки я знаю, деякі лівійці поскаржилися на нього. Ми розслідуємо цю справу і скоро доведемо її до суду", - пояснив речник департаменту боротьби зі злочинністю Абдулхакім Альбелазі.

В Лівії урядова криза обернулась звичайним криміналом

В Лівії урядова криза обернулась звичайним криміналом

Виконувач обов'язків прем'єра, доки того утримували казна-де, заявив прямо: це – викрадення. Таку думку поділяють інші міністри.

"Кабінет міністрів і народ Лівії приголомшений зухвалим викраденням прем'єра Алі Зейдана. Уряд не дозволить себе шантажувати", - оголосив віце-прем'єр Абдул Карім Альсадік.

Так із нібито корупціонера Зейдан перетворився на політичного заручника, яким пробув лише кілька годин. По обіді прем'єра відпустили і навіть показали людям.

"Хочу запевнити усіх іноземців: те, що сталося в Лівії, виключно результат складності місцевої політики. Для іноземних громадян це не несе жодної загрози", - пояснив прем'єр-міністр.

Експерти вважають, що на заяви політика мало хто зважатиме.

"Викрадення прем'єра не підірве авторитету уряду. Лівійці і так давно знають, що в нього немає реальної сили, що країну контролюють збройні формування, яким не завжди вдається домовитися", - пояснив політолог-сходознавець Ричард Кочрейн.

Так країна живе з 2011 року, коли за допомогою міжнародної коаліції там скинули і вбили Муаммара Каддафі, що керував Лівією понад 30 років. Торік 11 вересня там убили американського посла і спалили амбасаду в Бенгазі. Тиждень тому розстріляли російське посольство.

Під вартою, засуджені до 10 років ув'язнення, в Лівії з минулого року перебувають 19 українців, звинувачених у співпраці з режимом Каддафі. Усе, чого наразі змогли домогтися для них вітчизняні дипломати – перегляду справи.

Кореспондент ТСН Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація