"Він був дуже хорошою дитиною". Мати терориста бен Ладена поділилася спогадами про сина

"Він був дуже хорошою дитиною". Мати терориста бен Ладена поділилася спогадами про сина

Фото: Getty Images

Його було вбито 2011 року в Пакистані.

"Син, який загубив дорогу" - так описує колишнього керівника міжнародної ісламської терористичної організації "Аль-Каїда" Усаму бен Ландена його мати - Аліа Ганем.

З родиною терориста вдалося поговорити журналісту видання The Guardian Мартіну Чулову. Нове керівництво Саудівської Аравії погодило його прохання про розмову із сім'єю бен Ладена: її діяльність залишається під пильним контролем держави. Критики Саудівської Аравії стверджують, що Усама мав державну підтримку, а сім'ї низки жертв 11 вересня розпочали (досі невдалі) судові дії проти королівства. Тож наслідки терористичного акту значно псують репутацію держави.

У розмові з журналістом Ганем згадує свою першу дитину як боязкого хлопця, який мав успіхи в навчанні.

"Моє життя було дуже важким, тому що він був настільки далеко від мене, - зауважує жінка в інтерв'ю. - Він був дуже хорошим хлопчиком, і він так любив мене".

У 20-річному віці бен Ладен "став сильною особистістю", вивчаючи економіку в Університеті короля Абдулазіза в Джидді, де він і познайомився з радикалами.

"Люди в університеті змінили його", - вважає Ганем. - Він став іншою людиною... Він був дуже хорошою дитиною, поки не зустрів людей, які практично промили його мізки".

Мати бен Ладена розповіла, що нібито застерігала його від зв'язків із радикалами. Одним із чоловіків, з якими він зустрівся у виші, був Абдалла Аззам, член організації "Брати мусульмани" - пізніше його вислали із Саудівської Аравії.

На початку 80-х років Усама поїхав до Афганістана, щоб боротися з російською окупацією.

"Кожен, хто зустрічався з ним у ранні дні, шанував його", - розповідає зведений брат Хасан. - Спочатку ми дуже пишалися ним. Навіть уряд Саудівської Аравії ставиться до нього дуже шанобливо. А згодом він став Усама-моджахед".

В Мережі з'явилися унікальні фото загиблого лідера "Аль-Каїда" / Фото: Uniten States Attorney`s Office Southern District of New York

"Я дуже пишаюся ним у тому сенсі, що він був моїм найстаршим братом. Він багато чого навчив мене. Але я не думаю, що я дуже пишаюся ним як людиною. Він став суперзіркою на світовій сцені, і це було ні до чого", - каже родич терориста.

Мати Усами бен Ладена каже, що вона не підозрювала, що її син може стати джихадистом: "Ми були надзвичайно засмучені. Я не хотіла, щоб це сталося".

Сім'я каже, що востаннє бачили Усаму в Афганістані 1999 року. Родичі двічі відвідали його на його базі, недалеко від Кандагара.

"Це місце біля аеропорту, який вони захопили у росіян", - розповідає Ганем. - Він був дуже радий прийняти нас".

За відсутності матері брати зауважують, що жінка рідко коли є об'єктивним свідком.

"Минуло вже 17 років [від 11 вересня], і вона продовжує заперечувати [інформацію ] про Усаму", - говорить його зведений брат Ахмед. - Вона так сильно любила його і відмовляється його звинувачувати. Натомість вона звинувачує оточення. Вона знає лише хорошого хлопчика, той бік, який ми всі бачили. Вона ніколи не знала джихадистського боку".

Журналіст Мартін Чулов також зустрівся у Джидді з колишнім керівником саудівської розвідки (від 1977 року до 1 вересня 2001 року) - принцем Туркі ібн Фейсал Аль Саудом.

В Мережі з'явилися унікальні фото загиблого лідера "Аль-Каїда" / Фото: Uniten States Attorney`s Office Southern District of New York

"Є два Усами бен Ладена, - каже він. - Один до кінця радянської окупації Афганістану, і один після нього. Раніше він був дуже ідеалістичним моджахедом. Він не був бойовиком. За його власним визнанням, він знепритомнів під час битви, а коли прокинувся, радянська атака на його позицію була розбита".

Бен Ладен їздив до Афганістану за підтримки Саудівської держави, яка протистояла радянській окупації: разом з Америкою саудівці озброїлися і підтримували ті групи, які воювали з нею. Молодий моджахед взяв невелику частину сімейних статків, яку він використовував для здобуття впливу. Коли він повернувся до Джидди, підбадьорений радянською поразкою, вже був іншою людиною, каже Туркі.

"Він розвинув більш політичне ставлення від 1990 року. Він хотів виселити з Ємену комуністів і південних єменських марксистів. Я отримав його, і сказав йому, що краще, щоб він не долучався", - згадує екс-керівник розвідки.

Туркі стверджуює, що за кілька місяців до 11 вересня його розвідка знала, що планується щось тривожне.

"Влітку 2001 року я отримав одне із застережень про щось тривожне, що станеться з американцями, англійцями, французами та арабами. Ми не знали, де, але ми знали, що щось вариться", - зазначив він.

Нагадаємо, 2016 року син вбитого міжнародного терориста та колишнього лідера ісламської терористичної організації "Аль-Каїда" Усами бен Ладена - Хамза бен Ладен - у своєму 21-хвилинному зверненні "Ми всі Усами" пообіцяв помститися за батька.

Новий лідер "Аль-Каїди" розповів про ніжність і доброту бен Ладена

Новий лідер "Аль-Каїди" розповів про ніжність і доброту бен Ладена

Повʼязані теми:

Наступна публікація