Вирішальні дебати Трампа і Байдена: де дивитися, чого очікувати і чи зможе Трамп вирвати перемогу

Вирішальні дебати Трампа і Байдена: де дивитися, чого очікувати і чи зможе Трамп вирвати перемогу

Фото: ТСН.ua

Джо Байден обходить Дональда Трампа, але все ще може змінитися

Президентські вибори в США на фінішній прямій. Вирішальні дебати чинного президента, республіканця Дональда Трампа і кандидата від демократів, колишньго віцепрезидента Джо Байдена відбудуться сьогодні о 21:00 за штатом Теннессі (о 5 ранку за Києвом) у Belmont University. Це останній шанс Трампа схилити вибір американців на свою користь, бо другі за рахунком дебати 15 жовтня відмінили через зараження Трампа коронавірусом (хоча організатори пропонували провести їх онлайн, але Трамп відмовився). Зараз чинний президент США повністю здоровий і навіть танцює на зустрічах з виборцями. Тому дебати точно відбудуться. 

Традиція дебатів. Президентські дебати в американській політиці - це досить гучна подія. Американці цілими сім’ями і великими компаніями збираються біля екранів вдома, в барах і кафешках, щоб подивитися на дуель кандидатів. Десь так само, як в Україні під час футбольних матчів. Перші дебати між Трампом і Байденом 30 вересня подивилися понад 100 млн американців. Це рекордна цифра. Тому експерти прогнозують, що другі і останні дебати подивиться ще більше людей. 

Таймінг і теми. Через пандемію COVID перед початком дебатів Дональд Трамп і Джо Байден не потиснуть один одному руки. Модеруватиме Крістен Велкер з NBC News. На дебати відводиться 90 хвилин. Словесна дуель буде розбита на шість 15-хвилинних тематичних блоків: національна безпека, зміни клімату, поширення коронавірусу, американські сім'ї, лідерство та перегони в Америці (перебіг кампанії). У кожного буде по 2 хвилини на відповідь. Але цього разу кандидатам вимкнуть мікрофони на час спічу опонента. Це зробили, щоб не допустити хаосу і лайки, яка панувала на попередніх дебатах. 

Проте, переоцінювати нововведення не варто. Вимикатимуть мікрофон тільки на початку 2-хвилинної відповіді опонента. Наступні ж 13 хвилин кожного тематичного блоку мікрофони обох кандидатів будуть увімкнені. Тому всі очікують, що Трамп вдасться до свого звичного прийому - перебиватиме Байдена. Під час перших дебатів 30 вересня Трамп перебивав Байдена 71 раз. Проте і Байден не лишався осторонь, обізвавши Трампа «цуценям Путіна» і «клоуном». Такого в американській політичній історії ніколи не було, і це дуже обурило людей. 

Що говорить соціологія? За 12 днів до виборів Джо Байден обходить Дональда Трампа на 8%. За колишнього віцепрезидента, який в політиці від 1970 року, готові проголосувати 51% американців. Дональда Трампа підтримують 43% опитаних. 

Але історія американських виборів знає випадки, коли на фініші через появу компромату, на фоні гучних скандалів чи просто катастрофічних помилок перебіг кампанії вдавалося докорінно переломити. Одним з таких приводів може стати черговий компромат проти сина Джо Байдена. Тиждень тому американські ЗМІ повідомили про наявність у них електронних листів з ноутбука, який Гантер Байден ймовірно залишив в ремонтній майстерні. В них нібито йдеться про те, що Джо Байден використовував посаду віцепрезидента, щоб збагатити свого сина.

Джо Байден все заперечив. Проте багато хто поставив під сумнів автентичність цих листів, як і комп’ютера взагалі. По-перше, ноутбук дивним чином принесли саме адвокату Трампа Руді Джуліані. По-друге, деякі американські ЗМІ взагалі назвали цей компромат черговою російською спецоперацією. Підтверджень чи спростувань цьому немає. Але цікаво, що відомий російський пропагандист Дмітрій Кісєльов у своєму тижневому випуску новин показав сюжет про цей компромат на сина Байдена з ноутбука, схожий радше на вирок суду, в якому журналісти навіть телефонували колишньому українському генпрокурору Віктору Шокіну, який, ясна річ, звинуватив Хантера Байдена у всіх смертних гріхах. 

Чи може Трамп перемогти? Звичайно може. Не забуваймо, що кількість голосів на рахунку Гілларі Клінтон у 2016 році була більшою. Але все ж переміг Дональд Трамп, бо за нього проголосувала більша кількість Колегії виборників. Таке сталося вп’яте в американській історії. Проте результати виборів ніхто не оскаржував. 

Для перемоги 3 листопада кандидат має набрати понад 270 голосів Колегії виборників. Самих членів цієї Колегії також обирають - за них голосують американці, делегуючи їм таким чином свої голоси. Традиційно на кожних американських виборах є так звані ключові штати, які вирішують результат. Цього року їх дев’ять: Техас, Флорида, Огайо, Аризона, Міннесота, Мічиган, Вісконсин, Пенсильванія і Джорджія. 

Через коронавірус цього року дуже популярним стало голосування через імейл. Свої голоси через електронку вже віддали понад 30 млн американців. І ця цифра лише зростає і точно перевищить показник 2016 року. Тоді через імейл проголосували 33 млн американців. Проте Трамп вже ставить під сумнів правдивість результатів голосування поштою і не виключено, що буде їх оскаржувати в суді, якщо програє. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація