Вирішальний баттл Трампа і Байдена: на чию користь схилилася підтримка американців після фінальних дебатів

Вирішальний баттл Трампа і Байдена: на чию користь схилилася підтримка американців після фінальних дебатів

Фото: ТСН.ua

Підсумки виборів вирішать явка і результати голосування в ключових штатах, які ще не визначилися

До президентських виборів в США залишилося 10 днів. Вирішальні дебати між чинним президентом, республіканцем Дональдом Трампом і колишнім віцепрезидентом, демократом Джо Байденом — позаду. Великого дива або скандалу вони не принесли. Хоч і пройшли спокійніше й виваженіше, ніж попередні. Нововведення з вимкненням мікрофону на час виступу опонента спрацювало. Трамп не вдався до своєї звичної манери на кожному слові зухвало перебивати Байдена, хоча й намагався заполонити образами весь ефір. ТСН.ua дослідив, хто ж переміг у фінальному словесному двобої і може стати наступним, 46-м президентом США. 

Що? Де? Коли? 

Фінальних дебатів Трампа і Байдена чекала не тільки вся Америка, а й без перебільшення весь світ. За традицією передвиборчих перегонів у США, між кандидатами проводиться три раунди дебатів. Перші відбулися 30 вересня і стали найбільш скандальними за всю американську політичну історію. ТСН.ua писав, що Трамп перебив Байдена 71 раз. За це Байден назвав Трампа "цуценям Путіна" і "клоуном". 

Другі за рахунком дебати були заплановані на 15 жовтня. Їх відмінили через зараження Трампа коронавірусом (організатори пропонували провести їх онлайн, але Трамп відмовився). 

Треті фінальні дебати відбулися 22 жовтня о 21:00 за штатом Теннессі (о 05:00 ранку за Києвом) у Belmont University. На вирішальну словесну 90-хвилинну дуель кандидати прийшли у строгих костюмах. Відмінність була тільки у кольорі краваток: Трамп одягнув червону — в колір Республіканської партії, а Байден — синю, що символізує, відповідно, Демократичну партію. 

ТСН.ua зазначав, що дебати поділено на шість 15-хвилинних тематичних блоків: національна безпека, зміни клімату, поширення коронавірусу, американські сім'ї, лідерство та перегони в Америці (перебіг кампанії). Проте штаб Трампа неодноразово критикував ці теми, пропонуючи додати зовнішню політику. У кожного було по 2 хвилини на відповідь. Але цього разу кандидатам вимикали мікрофони на час спічу опонента. Це зробили, щоб не допустити хаосу і лайки, яка панувала на попередніх дебатах. 

Вплив коронавірусу 

Отож, першою і центральною темою цих вирішальних дебатів стала коронавірусна криза. Її наслідки сильно вдарили по рейтингу Трампа, який навесні стрімко полетів вниз. Понад 40 млн американців втратили роботу, багато бізнесів закрилося. Хоча саме економічне зростання було головною фішкою Трампа на виборах у 2016 році, і на цій ниві у його Адміністрації були певні здобутки. 

Відповідаючи на питання про COVID, Дональд Трамп, перехворівши коронавірусом особисто, заявив, що це "вина Китаю", бо вірус прийшов звідти. "У нас є вакцина, вона готова, ми про це заявимо в найближчі тижні", — заявив 45-й президент США. 

Модераторка Крістен Велкер з NBC News декілька разів перепитала президента про вакцину, бо це досить несподівана й гучна заява. На це Трамп додав, що в найближчі тижні можуть з’явитися заяви компаній-розробників, сказавши декілька назв, а сама вакцина — до кінця року. Це уточнення докорінно змінює слова Трампа про вакцину "за кілька тижнів", бо від її появи до фактичного початку щеплення, за скромними підрахунками, може минути пів року. 

Опонуючи, Джо Байден запитував, хто відповість за наслідки COVID-кризи і звинуватив Дональда Трампа, що той знав про небезпеку нового коронавірусу ще в січні, проте навмисно її применшував, щоб не роздувати паніку. Про це зокрема йдеться й у книзі Боба Вудворда "Лють". 

"Ми увійдемо в темну зиму без чіткого плану. Тисяча смертей, близько 70 тис. нових випадків щодня. Померли 220 тис. американців. До кінця року може померти ще 200 тис.", — сказав Трамп. 

Росія, Китай і КНДР

Хоч міжнародна політика й не була заявлена окремою темою дебатів, все ж модераторка порушила питання Північної Кореї. Байден звинуватив Трампа, що той фактично легітимізував Кім Чен Ина, а після зустрічі Трампа з північнокорейським диктатором ядерних ракет у КНДР стало ще більше. Трамп у свою чергу згадав розмову з Бараком Обамою у Білому домі, під час якої той попереджав Трампа, що США на порозі війни з КНДР, і з цим треба щось терміново робити. 

Проте найбільше привернули увагу саме звинувачення у корупції, зв’язках з Росією і Китаєм. Трамп закидав Байдену, що його сім'я отримала від РФ $3,5 млн, бо дружила з колишнім мером Москви. 

"Ваш брат заробляв гроші в Іраку. Мільйони доларів. В той час, як він (Байден. — Авт.) продавав подушки та простирадла, я продавав протитанкові засоби ("Джавеліни". — Авт.) в Україну. Ніхто не був до Росії жорсткішим, ніж Дональд Трамп", — заявив Трамп.

Але факт-чекінг цієї заяви американськими ЗМІ показує, що Трамп применшує рівень допомоги, яку Україна отримувала за Обами та Байдена, що містила сотні транспортних засобів, безпілотники, мінометні радари та медичні товари.

Відповідаючи на закиди Трампа, Байден нагадав присутнім, що чинний президент досі не оприлюднив свої податкові декларації. "Ми знаємо, що він має секретні рахунки в Китаї і платить там мільйони доларів. Я оприлюднив свої податкові декларації за всі 22 роки, йдіть і дивіться. Ви (Трамп. — Авт.) не оприлюднили нічого", — сказав колишній віцепрезидент. 

Також Джо Байден згадав про скандального адвоката Трампа Руді Джуліані, назвавши його "російським пішаком, якому згодовують російську дезінформацію". 

Руді Джуліані дійсно досить відома і скандальна персона, зокрема в Україні. Він був ключовою фігурою у справі про імпічмент Дональду Трампу через тиск на Україну. 

Оцінки експертів

Опитування CNN показує, що Джо Байден на дебатах був більш переконливим, ніж Дональд Трамп: 53% опитаних вважають, що дебати виграв Байден, на користь Трампа висловилися 39%. Проте все ж варто дочекатися результатів загальнонаціонального опитування. 

Напередодні дебатів Байден випереджав Трампа на цілих 8%. Звичайно, все залежатиме від голосування так званих ключових штатів. Цього року серед них: Техас (хоча він завжди був за республіканців), Флорида, Огайо, Північна Кароліна, Джорджія, Айова, Мічиган, Міннесота, Вісконсин, Пенсильванія. 

Член правління Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганна Шелест зауважує, що частина американців вже проголосували. Цифра наближається до 48 млн людей. До того ж, цього року у виборах планують взяти участь більше американців, ніж у 2016 році: 156 млн проти 138 млн осіб. Тому зараз, за словами Ганни Шелест, враховуючи COVID, найважливіше, якою буде явка по факту. 

"Все буде залежати від того, хто зможе активізувати свого виборця безпосередньо в день виборів. Саме це може значно вплинути на результат. Сьогодні у Байдена вищий рейтинг. У обох партій є виборці, які визначилися. Тобто, якщо в Україні за день до виборів 30% можуть ще не визначитися за кого голосувати, то, як показують опитування в США, відсоток, який за тиждень до виборів не визначився, вкрай малий. Чи буде цього достатньо для зміни ситуації, особливо коли останні заміри дають великий розрив? Але в умовах пандемії і карантину ще треба змусити саме твоїх виборців дійти до дільниць. Хто тут виявиться більш організованим, демократи чи республіканці, думаю, навіть у самих Штатах не знають", — сказала ТСН.ua Ганна Шелест. 

За словами директорки Центру "Нова Європа" Альони Гетьманчук, попри те, що ці дебати планувались як треті й фінальні, вони насправді стали першими та єдиними справді дебатами між двома  кандидатами. 

"І Трамп, і Байден зуміли не допустити суттєвих помилок, хоча чинний президент намагався неодноразово змусити Байдена виправдовуватись, провокував його, спотворюючи деякі з попередніх заяв колишнього віцепрезидента. Загалом, як на мене, дебати відбулись достатньо на рівних. Це навряд чи влаштовує кампанію Трампа, оскільки будь-яка нічия у сьогоднішніх електоральних розкладах — це насправді перемога Байдена. Саме для нього принципово важливо було провести ці дебати без якогось серйозного ляпу. Як оцінили ці дебати американці — ми дізнаємось згодом за допомогою результатів опитувань. Однак, непотрібно забувати, що "післядебатний" рейтинговий ефект є дуже нетривким, а вплив  дебатів на фінальне голосування за всю історію телевізійних дебатів лише двічі можна вважати вирішальним. Тим паче, що 47 млн американців станом на день проведення дебатів 22 жовтня, вже проголосували", — підсумовує Альона Гетьманчук. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація