Вірменія і Азербайджан домовилися про гуманітарне перемир'я в Нагірному Карабасі - Помпео

Вірменія і Азербайджан домовилися про гуманітарне перемир'я в Нагірному Карабасі - Помпео

Архівне фото / Фото: Associated Press

Готовність дотримуватися режиму припинення вогню висловили міністри МЗС Азербайджану та Вірменії.

У понеділок, 26 жовтня, у зоні конфлікту в Нагірному Карабасі о восьмій ранку за місцевим часом вступить в силу угода між Вірменією та Азербайджаном щодо тимчасового перемир'я для проведення гуманітарних операцій.

Про це повідомляється на сайті Державного департаменту США.

Зазначається, що міністри закордонних справ Азербайджану та Вірменії Джейхун Байрамов і Зограб Мнацаканян "підтвердили свою готовність до оголошення та дотримання гуманітарного перемир’я" під час зустрічі із очільником Держдепу США Стівеном Бігуном 24 жовтня.

"США сприяли інтенсивним переговорам між міністрами закордонних справ та співголовами Мінської групи з метою наближення Вірменії та Азербайджану до мирного врегулювання нагірно-карабаського конфлікту", - йдеться в повідомленні Держдепу.

Тим часом держсекретар США Майкл Помпео на своїй сторінці у Twitter написав, що "очільники МЗС Мнацаканян і Байрамов запевнили про готовність імплементувати і дотримуватися перемир'я, яке набирає чинності опівночі" за американським часом.

Зазначимо, що це вже третя спроба сторін конфлікту домовитися про перемир'я. Так, після перемовин 10 та 17 жовтня Баку та Єреван також заявляли про припинення вогню, однак, не дотрималися його.  

Нагадаємо, запеклі бої між арміями Азербайджану та Вірменії почалися у вересні. Азербайджанські війська йшли у наступ в Нагірному Карабасі з метою припинення вірменської окупації, як стверджують в Баку. Водночас в Єревані говорять, що метою Азербайджану є знищення вірменської нації. Єреван і Баку звинуватили один одного в ескалації конфлікту. 

У 1991 році Нагірний Карабах, більшу частину населення якого складали вірмени, "проголосив незалежність" від Азербайджану. Баку спробував повернути регіон силою, після чого спалахнула війна. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і так звані самопроголошені "НКР" підписали протокол про перемир'я, проте бойові дії періодично поновлюються.

Зірване перемир'я: у Нагірному Карабасі поновилися бойові дії

Зірване перемир'я: у Нагірному Карабасі поновилися бойові дії

Повʼязані теми:

Наступна публікація