Вірменія підписала Угоду про всебічне і посилене партнерство з Євросоюзом

Вірменія підписала Угоду про всебічне і посилене партнерство з Євросоюзом

Вірменія та ЄС підписують Угоду про партнерство. / Фото: Сайт президента Вірменії

Раніше країна відмовилася від угоди про асоціацію з ЄС під тиском Росії.

24 листопада у Брюсселі підписали Угоду про всебічне та розширене партнерство між Вірменією та Європейським союзом.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Документ був підписаний в рамках саміту Східного партнерства міністром закордонних справ Вірменії Едвардом Налбандяном та верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерікою Моґеріні. Усе це відбувалося у присутності президента Вірменії Сержа Сарґсяна та президента Ради ЄС Дональда Туска.

У Брюселі розпочався Саміт Східного Партнерства

У Брюселі розпочався Саміт Східного Партнерства

"Ця угода є першою такого роду. Вона укладається з країною, яка є також членом Євразійського економічного союзу", – заявила Моґеріні, додавши, що "тепер дуже важливо буде імплементувати угоду".

Едвард Налбандян своєю чергою заявив, що його країна "прагне подальшого розвитку та зміцнення всебічного співробітництва з ЄС у всіх сферах, що мають взаємний інтерес на основі цієї угоди".

Сторони підкреслили, що ця угода не зачіпає відносин Вірменії та Росії, яка очолює Євразійський економічний союз.

Вірменія раніше обговорювала укладення договору, подібного до угод про асоціацію з ЄС. Проте президент Вірменії Серж Сарґсян відмовився від угоди у 2013 році під тиском Росії, а Вірменія пізніше приєдналася до Євразійського економічного союзу, очолюваного Москвою. 

Нагадаємо, голови держав та урядів держав-членів ЄС та їхні партнери 24 листопада ухвалили декларацію саміту "Східного партнерства" у Брюсселі. Тим часом прес-служба глави української держави оприлюднила текст виступу президента України Петра Порошенка на пленарній сесії п’ятого саміту Східного партнерства. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація