Вісім гелікоптерів та згода Туреччини і Росії: як США ліквідовували лідера ісламських терористів аль-Багдаді – NBC

Вісім гелікоптерів та згода Туреччини і Росії: як США ліквідовували лідера ісламських терористів аль-Багдаді – NBC

Фото: Associated Press

Його смерть офіційно підтвердив Дональд Трамп.

У суботу, 26 жовтня, спецпідрозділ американських військ у сирійській провінції Ідліб провів спецоперацію, під час якої було вбито засновника та лідера терористичної "Ісламської держави" Абу Бакра аль-Багдаді.

NBC News розповідає, як саме була проведена спецоперація із ліквідації одного з найбільш розшукуваних терористів світу.

Історія базується на коментарях президента Дональда Трампа та радника з національної безпеки Роберта О'Брайена, а також інформації NBC News від посадових осіб США, які знайомі з деталями операції.

Близько 5 години вечора у суботу президент Дональд Трамп і його вищі посадові особи з питань національної безпеки зібралися в ситуативній кімнаті Білого дому, щоб подивитися, якою буде найважливіша військова операція за часів його президентства.

За день до того Трамп віддав наказ почати операцію із захоплення або ліквідації засновника і лідера терористичної "Ісламської держави" Абу Бакра аль-Багдаді після того, як йому в четвер були представлені кілька варіантів.

Найбільш розшукуваний терорист у світі знущався над американцями в вересневому аудіоповідомленні, що доводило, що він все ще на волі, через шість років після того, як США почали його шукати. Але тепер, почасти завдяки інформації від тих же сирійських курдських союзників, які звинувачують Трампа у зраді, у США вважають, що таки знайшли аль-Багдаді.

ЦРУ тренувало розвідку протягом декількох тижнів. Чоловік, який вважався аль-Багдаді, перебував під наглядом США, і його дії повністю відстежувалися.

Американські командос, які проводили операцію, були в регіоні від минулого місяця. Деякі з них прибули з іракського курдського міста Ербіль, який був звільнений від Саддама Хусейна в 2003 році під час війни, яку Трамп вважає жахливою помилкою.

Трампу надали інші обставини, ніж президенту Бараку Обамі, коли він вирішив почати операцію в Пакистані із ліквідації терориста Усами бен Ладена. 2011 року ЦРУ не було впевнене, що бен Ладен був там, і не сказали пакистанцям. Якби високий чоловік в цьому комплексі не був бен Ладеном, це було б важко пояснити. Якби пакистанці захищали свою територію, там могла бути справжня кривава бійня.

У цьому ж випадку поблизу не було ворожих сил, враховуючи, що Трамп отримав згоду від росіян і турків, які контролювали частину повітряного простору, через який США повинні були пролетіти. Але президент все ж повинен був дати зелене світло ризикованій операції, під час якої могли загинути американці. Це було його найбільшою проблемою, сказав він пізніше, і він був радий, що жоден американець не постраждав, хоча військова собака була поранена.

Трамп знав, що означає відправляти людей на смерть; один із "морських котиків" США був убитий під час скандальної операції в Ємені у перший місяць його правління.

Це була не перша спроба спіймати лідера "ІДІЛ". Трамп сказав, що дві або три попередні спроби були скасовані, тому що аль-Багдаді змінив свої плани. Важливим було те, що США або мали в його оточенні своє джерело, або стежили за його зв'язками.

"Нарешті ми побачили, що його затримали. Ми знали дещо про комплекс", - сказав Трамп журналістам в Білому домі в неділю.

Там був тунель, через який можна було врятуватися, але "ми його прикрили", сказав Трамп. Президент вирішив не інформувати всіх лідерів Конгресу про операцію, тому що він був стурбований тим, що станеться витік інформації.

Гелікоптери злетіли відразу після засідання у Білому домі. Трамп та його команда, зокрема віцепрезидент Майк Пенс, радник з національної безпеки Роберт О'Брайен і голова об'єднаного комітету начальників штабів, генерал Марк А. Міллі, стежили за онлайн трансляцією, яка, за словами президента, була настільки ясною та детальною, як у торговому центрі.

"Абсолютно ідеально, ніби ви дивитеся фільм", - розповів Трамп.

Те, що вони побачили або дізналися пізніше, як сказав Трамп, відбувалося так, як міг би написати голлівудський сценарист.

Гелікоптери США летіли низько і швидко близько години і 10 хвилин над повітряним простором, контрольованим Туреччиною і Росією. Чиновники були певні, що ці польоти проходитимуть без проблем, але завжди є побоювання, коли вони летять над противником, озброєним складними засобами протиповітряної оборони.

Як пояснив Трамп, вісім гелікоптерів зустріли пострілами, коли вони наблизилися до комплексу, а тому вони відкрили вогонь у відповідь, щоб нейтралізувати загрозу.

Гелікоптери приземлилися, і з'явилася "велика команда блискучих бійців". Вони підірвали стіни в будівлі, щоб створити діри та уникнути замінованих головних дверей. Потім вони почали захоплення бійців, вбиваючи всіх, хто чинив опір. За словами Трампа, "велика кількість" людей аль-Багдаді була вбито. 11 дітей були переведені в безпечне місце.

Аль-Багдаді, якого переслідували службові собаки, втік до того, що президент назвав тупиковим тунелем, з трьома дітьми. Імена та породи собак засекречені. Для таких обставин у командос був робот, але він не був залучений.

"Він кричав, плакав і рюмсав. Він був наляканий до смерті", - розповів Трамп.

Потім аль-Багдаді підірвав жилет самогубства, убивши разом із собою ще трьох дітей і зруйнувавши тунель. За словами Трампа, командос провели в цьому комплексі дві години, збираючи "дуже чутливий" матеріал.

Щоб упевнитися в особистості аль-Багдаді, у підрозділі була команда із зразками його ДНК. Як вони отримали ці зразки, не розголошується. Американці провели польові випробування знівечених останків, щоб довести, що ліквідували правильну ціль.

"100-відсотковий джекпот, (операція) закінчена" - повідомив командир спецоперації радіодзвінком, тільки-но збіг ДНК підтвердився. Засновника найжорстокішою терористичної групи в світі більше не було.

Експерти заявили, що наслідки для боротьби з "ІДІЛ" невизначені, враховуючи нову нестабільність в регіоні після рішення Трампа вивести війська. Але це, без сумніву, велика перемога в боротьбі з тероризмом.

"Він помер як собака. Він помер як боягуз", - заявив Трамп.

Ліквідовано лідера ІДІЛ: під час спецоперації американців він підірвався разом з дітьми

Ліквідовано лідера ІДІЛ: під час спецоперації американців він підірвався разом з дітьми

Повʼязані теми:

Наступна публікація