Війська Асада майже 30 разів застосували хімічну зброю в Сирії – ООН

Війська Асада майже 30 разів застосували хімічну зброю в Сирії – ООН

Фото: Reuters

За останні роки в Сирії сталося щонайменше 33 випадки застосування хімічної зброї.

Протягом останніх років, коли триває громадянська війна, в Сирії сталося 33 випадки застосування хімічної зброї проти людей. 27 із них виконали війська, підконтрольні президенту Сирії Башару аль-Асаду. Організаторів ще шістьох хіматак не встановили. Раніше повідомляли, що принаймні за деякі з них відповідальні терористи з "Ісламської держави".

Про це йдеться у звіті комісії ООН, що розслідує воєнні злочини в Сирії, передає "Радіо Свобода".

Одні з найпереконливіших доказів стосуються хімічної атаки 4 квітня цього року по контрольованому супротивниками Асада місту Хан-Шейхун. Тоді загинули майже 90 цивільних мешканців, переважно жінок і дітей. Потерпілих - ще понад півтисячі.

За даними розслідування, удар по місту в контрольованій повстанцями частині провінції Ідліб здійснив бойовий літак урядових військ, який скинув боєприпаси з отруйним газом зарином. Голова комісії ООН Паулу Піньєйру виключив можливість провини за цей напад самих повстанців, про яку твердить влада Асада.

Зазначимо, що хімнапад у Хан-Шейхуні викликав міжнародне обурення. На Заході одразу заявляли, що винні сили урядового режиму. США у відповідь здійснили ракетний удар по урядовій військово-повітряній базі Шайрат, із якої, за даними США, злетіли літаки з хімічною зброєю.

Наслідки хімічної атаки: чим Україні загрожує удар США по аеродрому Сирії

Наслідки хімічної атаки: чим Україні загрожує удар США по аеродрому Сирії

Уряд Асада весь час заперечує, що використовує хімічну зброю. Зокрема, у випадку з Хан-Шейхуном офіційний Дамаск твердив, що його повітряний удар просто знищив завод і склад хімічної зброї самих повстанців. Фахівці вже заявляли, що з аналізів, узятих у потерпілих і загиблих, випливає використання промислового зарину, а не напівпідпільного виробництва.

2013-го року влада Сирії погодилася на міжнародну домовленість про те, щоб віддати її запаси хімічної зброї на знищення. Але підтверджень того, що були ліквідовані всі такі запаси, немає. І після завершення цієї операції надходять повідомлення про застосування такої зброї сирійськими урядовими військами.

Повʼязані теми:

Наступна публікація