Війська Асада та РФ втрутилися у турецько-курдську війну. Як змінилася ситуація на півночі Сирії

Війська Асада та РФ втрутилися у турецько-курдську війну. Як змінилася ситуація на півночі Сирії

Фото: Associated Press

До конфлікту приєдналася армія Асада та російські військові.

Реагуючи на наступ Туреччини на півночі Сирії, офіційний Дамаск направив туди свої війська. Разом з армією Башара Асада на північ країни, контрольований курдами, вирушили військові РФ. ТСН.ua розповідає, як розвивається ситуація в Сирії, чому Дамаск вирішив захистити тих, кого називає "сепаратистами", чим важливе місто Манбідж та як Кремль намагається балансувати між двох вогнів.

Різка зміна курсу. Як Асад раптово став на захист "курдів"

Одразу після оголошення Туреччиною військової операції "Джерело миру" "Демократичні сили Сирії" (SDF) звернулися за допомогою до офіційного Дамаска, однак ті категорично відмовилися ставати на захист курдів.

І хоча курдські формування не перебувають у стані війни з сирійською армією і проводять бойові операції проти терористів, Дамаск вважає дії SDF неправомірними, а бійців формування - сепаратистами.

Офіційний Дамаск виступив проти турецького наступу, на думку сирійського уряду, він є кричущим порушенням суверенітету і територіальної цілісності Сирії і грубим порушенням принципів міжнародного права і статуту ООН. Але тим не менш тоді до рішучих дій справа не дійшла.

Вже менше ніж за тиждень Асад різко змінив свою думку та вирішив направити війська до північної частини країни на захист курдів. Переговори з представниками уряду і сирійських курдів відбулися в неділю 13 жовтня на російській авіабазі "Хмеймім". 

Президент Сирії Башар Асад вирішив захистити курдів від турецьких військ

Президент Сирії Башар Асад вирішив захистити курдів від турецьких військ

Після цього курдська адміністрація заявила, що досягнула домовленості з урядом в Дамаска і війська останніх будуть перекинуті для боротьби з "турецькою агресією".

Однак, згідно з домовленостями урядові війська не будуть наближатися до міст Телль-ель-Аб'яд і Рас-ель-Айн, де йде основний наступ турецьких військ.

Асад також підтвердив, що домовленості були досягнуті, та нагадав курдам, що "США їх зрадили та не збираються захищати".

"Ви станете рабами османів, якщо не отримаєте захисту від уряду Сирії і його армії. Згадайте, хто зупинив турків у Аль-Баба, хто зупинив турків у Хан-Шейхун і хто звільнив ці землі від турецької військового присутності", - заявив Асад в своєму зверненні.

Куди вирушили армія Асада та російські військові

Поки США виводять людей зі своїх військових баз на території підконтрольній SDF, їхні позиції одразу займають спільні сили РФ та Асада. Досі сирійська і турецька армії не вступали в прямий конфлікт. Урядові війська вже увійшли в місто Манбідж за 30 км від турецького кордону і спробували зайняти місто Тель-Тамер на трасі М4.

Інформацію про відхід американських військових підтвердив полковник Майлс Каггінс, спецпредставник коаліції США.

"Сили коаліції здійснюють повний відхід з північно-східної Сирії, - написав Каггінс в твітері. - Ми пішли з Манбіджа".

Зокрема стратегічно важливе місто Манбідж, з якого вийшли американські армійці, зайняли росіяни, які "оселилися" на військовій базі США. Російське міністерство оборони підтвердило, що зайняли позиції на півночі Сирії, де проводять "патрулювання".

"Російська військова поліція продовжує патрулювати північно-західні кордони округу Манбіджа уздовж лінії зіткнення збройних сил Сирійської Арабської Республіки зі збройними силами Туреччини. Організовано взаємодію з турецькою стороною. Сирійською урядовою армією встановлено повний контроль над містом Манбідж і прилеглими населеними пунктами", - заявили в Міноборони РФ.

Кремлівський пропагандист у Сирії Олег Блохін, який "подорожує" з російськими військовими, на своїй сторінці у Facebook навіть опублікував низку відеороликів з військової бази США в Манбіджі, де тепер перебувають росіяни.

Ещё немного американской базы , и погнали в Кобани или Айн аль Араб

Опубліковано Олегом Блохиним Вівторок, 15 жовтня 2019 р.

Чому важливий Манбідж 

Якщо саме місто зайняли військові РФ та Асада, то об'єднані війська Туреччини та опозиції Вільної сирійської армії (FSA) почали збиратися на околицях ввечері 14 жовтня після того, як США оголосили про виведення своїх військ з регіону.

Розташований посеред північного поясу Сирії, Манбідж став мішенню для більшості гравців конфлікту в Сирії через лінії живлення, що проходять через нього. Він часто переходив з рук в руки: після захоплення повстанцями 2012 року місто було захоплено Ісламською державою 2014 року, яка втратила його після розгрому завданого YPG три роки тому.

Місцевий економічний вузол, Манбідж також розташований поруч з шосе М4, головним комерційним маршрутом, який з'єднує західне портове місто Латакію з Алеппо, Раккою та багатим нафтою Дейром на сході. Для Асада управління шосе могло б допомогти відновити економіку країни, яку зруйновала війна.

Фото: ТСН.ua

Для Анкари, з іншого боку, закріпитися в цьому регіоні буде означати недопущення руху SDF Євфратом а також ізоляція Хассаке і Камішлі, контрольованих SDF, від Алеппо, що контролюється урядом.

Манбідж також важливий для плану Туреччини створити "безпечну зону", очищену від курдів, куди можна повернути частину сирійських біженців.  Ердоган відкинув припущення, що розширення операції в Манбіджі спричинить точку конфлікту з Росією, посилаючись на "позитивний підхід Москви".

Роль РФ у конфлікті. Як Путін пробує "грати на два фронти" 

Майже від самого початку війни в Сирії, РФ є союзником військ Башара Асада з якими часто проводить спільні операції, однак після оголошення наступу Туреччини на північ Сирії офіційний Дамаск виступив різко проти агресії, а в Кремлі відреагували стримано. І тепер, коли союзна армія Асада відкрито заявляє про захист півночі від операції Ердогана, РФ, яка до цього не надто поспішала з висновками про "правильність" дій Анкари, намагається грати роль "посередників-миротворців".

Фото: ТСН.ua

Незадовго до початку військової операції в Сирії президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган телефоном обговорив свої плани з Володимиром Путіним. Згідно із заявою, опублікованою на сайті Кремля, російський лідер "закликав турецьких партнерів ретельно зважити ситуацію, щоб не завдати шкоди спільним зусиллям з врегулювання сирійської кризи".

Якщо говорити про офіційну позицію Росії щодо Сирії, Москва підтримує ідею створення конституційного комітету, який, на думку міжнародної спільноти, повинен стати важливою віхою в процесі врегулювання сирійського конфлікту. Ще одна регулярно повторювана Кремлем мантра - це важливість "територіальної цілісності" Сирії та "її суверенітет". Про це теж йшлося під час телефонної розмови Ердогана і Путіна.

Спинити Ердогана: чим обернеться для світу і України напад Туреччини на Сирію  

Спинити Ердогана: чим обернеться для світу і України напад Туреччини на Сирію  

На тлі турецького наступу війська США поспішають покинути свої бази на півночі Сирії, Росія ж користується ситуацією і бере під контроль території, де раніше дислокувалися американці, щоб розділити війська Анкари і Дамаска. 

Однак у Москві не хочуть говорити про можливе зіткнення з турецькими військовими і не коментують, як себе поведуть у разі відкритого протистояння Турецької армії та військ Асада.

"Ми навіть не хотіли б думати про такий варіант ... Для цього існує чимало зв'язків між нашими військовими, про які я вже говорив", - сказав речник президента РФ Пєсков журналістам, відповідаючи на запитання про те, чи немає небезпеки, що РФ може бути залучена в конфлікт із Туреччиною.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що розпочалася давно запланована військова операція на північному сході Сирії в районі, який наразі контролюють курди. Цей крок став наслідком того, що президент США Дональд Трамп на вихідних повідомив, що американські війська будуть виведені з району і цього разу не захищатимуть курдів. Представники очолюваних курдами Сирійських демократичних сил вже заявили про те, що турецькі військові літаки почали атакувати регіон, створюючи "величезну паніку" серед людей.

Туреччина заявляє, що прагне створити безпечну зону глибиною 32 км в прикордонному регіоні, щоб убезпечити країну від загрози, яку, за її словами, представляють курдські терористичні групи.

Раніше Туреччина оголосила про фінальний етап підготовки масштабної військової операції на Північному Сході Сирії проти курдських загонів народної самооборони (YPG), які довгий час були під захистом Сполучених Штатів. У Вашингтоні заявили, що відведуть свої війська та цього разу не стануть на захист "курдів".

ТСН.ua розповідає, чому Туреччина йде війною на курдські угруповання, що буде в зоні "зачистки" та як США "передумали" ставати на захист колишніх союзників.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Туреччина проти курдів
Наступна публікація