Військовий конфлікт Вірменії та Азербайджану: обстрілюються населені пункти та цивільні

Військовий конфлікт Вірменії та Азербайджану: обстрілюються населені пункти та цивільні

Фото: Associated Press

Станом на 14 липня загальне число жертв з обох сторін становить 16 чоловік.

На вірменсько-азербайджанському кордоні в Товузькому районі третій день ведуться запеклі бойові дії. Країни повідомляють про обстріли своїх сіл, а також про втрати серед військових та цивільних громадян.

Заяви про перебіг бойових дій станом на 14 липня публікують Міністерства оборони обох держав. 

11 азербайджанських військових і один цивільний загинули в результаті військового загострення на кордоні за останні дві доби. Про це повідомляє заступник міністра оборони країни Карім Велієв, передає азербайджанська "Радіо Свобода". Серед них - генерал-майор азербайджанської армії, полковник, майори і військовослужбовці.

Кількість загиблих з вірменської сторони збільшилася до чотирьох

Відновився інтенсивний обстріл вірменськими військами населених пунктів Товузьского району і позицій азербайджанських підрозділів з великокаліберної зброї і артилерії, повідомляють у Міноборони Азербайджану.

Водночас у Міноборони Вірменії повідомляють про "цілеспрямований обстріл цивільної інфраструктури та цивільного населення" міста Берд Тавушської області. "З боку Вірменії буде "пропорційна відповідь", - сказала речниця відомства Анна Нагдалян. 

Прикордонний конфлікт між державами в цьому районі називають найсерйознішим, починаючи від квітня 2016 року.

Нагадаємо:

  • 12 липня на кордоні Азербайджану і Вірменії спалахнув збройний конфлікт. Країни обмінялися звинуваченнями щодо того, хто почав атаку.
  • Наступного дня Євросоюз зробив заяву з приводу сутичок та закликав країни боротися не між собою, а з пандемією коронавірусу. Брюсель має на меті відправити моніторингову місію ОБСЄ у Нагірний Карабах, коли цьому сприятимуть умови. 
  • Сутички між вірменами та азербайджанцями пов'язані з давнім етнічним конфліктом за контроль над Нагірним Карабахом. У лютому 1988 року регіон заявив про вихід з Азербайджанської РСР.
  • Азербайджан намагався повернути регіон, але протягом воєнного конфлікту з вірменами 1992-1994 років втратив контроль над Нагірним Карабахом та семи районами, прилеглими до нього. Військові сутички між країнами не припинилися і після оголошення перемир'я. Наразі проголошена у вересні 1991 року Нагірно-Карабаська Республіка залишається невизнаною державою. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація