Військовий розкрив можливу причину моторошного вбивства волонтера у Британії, який допомагав в АТО

Військовий розкрив можливу причину моторошного вбивства волонтера у Британії, який допомагав в АТО

Мікус Альпс

Убивць Мікуса Альпса досі не можуть знайти поліцейські.

У Британії загинув британець латвійського походження Мікус Альпс, який активно допомагав українським військовим, а також вважав Росію своїм ворогом. Коли його знайшли, місцева поліція навіть не могла встановити: чи належать людині обгорілі кістки, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Загиблий вірив в Україну, бо вважав, що у війні на Сході України вирішується майбутнє Європи. Він з перших днів протистояння на Донбасі доправляв українським добровольцям європейські позашляховики. Саме в одній з таких машин, які він збирався відправляти до зони АТО, його знайшли зв’язаним і спаленим на маленькому британському острові Гернсі.

Мікус Альпс був прив’язаний дротом до крісла водія. У машині, ймовірно, він згорів живцем. Тіло було в жахливому стані і нібито без ніг.

Машини були його головним бізнесом. Мікус володів двома автомайстернями на острові Гернсі. Він ремонтував машини або продавав, розбираючи їх на запчастини. Чоловік особисто на Донбас доправив три автівки, які були до самого даху завантажені формою та військовим спорядженням.

Альпс народився в Латвії. Молодим хлопцем переїхав на острів, який формально не є частиною Британії. Тут ходить своя валюта і майорить свій прапор. На машинах є власні номери. На вулицях діють унікальні правила руху. Гернсі – це офшорний острів. У місцевих банках крутяться десятки мільярдів фунтів, в тому числі російського походження. Страта друга України стала справжнім потрясінням для жителів маленького британського острова.

Один із сусідів пригадав, що у ЗМІ писали, що нібито йому погрожували росіяни в соціальних мережах.

Наразі автомайстерня, яка належала Мікусові, зачинена. У кращі часи двері не зачинялись, бо тут завжди кипіла робота. Мікус був найкращим майстром на острові.

Здається, на цьому острові всім, включно з поліцейськими, було би зручно, якби загибель Мікуса визнали самогубством. Кореспондент ТСН.Тиждень Андрій Цаплієнко повідомив у відділку поліції, що є свідчення, які були отримані на передовій за Маріуполем, куди Мікус тричі привозив допомогу на багато тисяч фунтів. Перед смертю Мікус дізнався, що машини, які в нього купували росіяни, потрапляють і на окупований Донбас. "Він мені так сказав: «Андрію, я чітко знаю, що росіяни в мене купують машини для війни для тієї сторони. Я чітко знаю, що з моєї розборки машини йдуть на війну до «ДНР", - пригадав Андрій Гергерт, командир восьмого батальйону "Української добровольчої армії".

В смерті друга України на Британських островах знайшовся "російський слід"

В смерті друга України на Британських островах знайшовся "російський слід"

Військовий розкрив таємницю операції, яку планував разом із Мікусом: вони збирались відслідковувати маршрут відправки цих автомобілів: Франція – Бельгія – Люксембург – Німеччина – Польща, а далі через Білорусь та Росію до окупованого Донбасу.

"Його ідея полягала в тому, щоб поставити GPS-трекер для початку, аби прослідкувати, що воно і насправді є так", - розповів Гергерт.

Прихований радіомаячок міг би показати весь маршрут постачання машин окупантам. Подальший план був значно серйознішим – прослуховувати тих, кого возили на машинах. Командир переконаний: пристрій, який встановив Мікус, росіяни знайшли, що і стало смертним вироком. Наразі свідчення Гергерта передані поліції острова.

До візиту в поліцію офіційних доказів, що страшна смерть Мікуса пов’язана з українсько-російською війною, не було. Невідомо, хто саме покликав волонтера на термінову нічну зустріч, яка закінчилась стратою. Згодом встановлять, що телефон Мікуса був активний о третій ночі. Відомо, що перед смертю Мікус написав листа найкращому другові. Його зміст поліція зберігає в таємниці. Друзі говорять про цю справу пошепки і бояться показувати обличчя.

Відомо, що на руках Мікуса було багато татуювань, які робив його друг майстер тату.

Майстер підтверджує, що читав той загадковий лист. "Це не був лист самогубця. Мікус не був самогубцем", - розповів Пол.

Далі він відмовився більше розповідати через страх. Чоловік уважно стежить за подіями навколо отруєння Скрипаля і знає, чим можуть закінчитися його свідчення. Показує красномовний жест біля горлянки. На питання-уточнення про те, чи могли це бути росіяни, Пол кивнув стримано головою.

Андрій Цаплієнко

Повʼязані теми:

Наступна публікація