"Військово-польова хірургія в міських умовах": казанські медики розповіли, як рятували поранених дітей

"Військово-польова хірургія в міських умовах": казанські медики розповіли, як рятували поранених дітей

Фото: Associated Press

Діти мали травми різної важкості.

В Татарстані, в Дитячій республіканській клінічній лікарні, наразі перебувають 15 школярів, які постраждали в результаті стрілянини в казанській школі №175.

Як наразі почуваються діти та що згадують медики, пише "Татар-інформ".

Медики кажуть, що дітей шпиталізували до лікарні у важкому стані. Хірурги та реаніматологи боролися за їхні життя дві доби. Зокрема, в одного хлопчика зупинилося серце, але медикам вдалося повернути дитину до життя. Діти мали сильні поранення, травми, а також перебували у стресі.

"Навіть ті хлопці, які намагалися триматися, у них все одно тремтіли руки, тряслося все тіло. Вони пережили стрес, який не кожному дорослому під силу пережити", - каже заступниця керівника медзакладу з медичної частини Лілія Басанова.

Медикам довелося зіткнутися з пораненнями, які були нехарактерні не тільки для дітей, а й для мирного часу. Наприклад, один школяр мав кульове поранення легень, у когось була ушкоджена артерія, інша дитина мала осколкове поранення стегна. "Це мінно-вибухова травма, яка навіть у військово-польової хірургії вважається найважчим пошкодженням, - розповів хірург Олександр Максимов. - Ситуація, з якою всі стикнулися цього дня, - це щось дике. Бачити військово-польову хірургію в наших міських благополучних умовах, на щастя, доводиться не часто".

Медики кажуть, що по п'ять-шість годин перебували у хірургії. У закладі працювали в шести операційних, а до медичних бригад входили по кілька асистентів, хірургів, реаніматологів. Нині дітям провели всі можливі аналізи і дослідження, щоб виключити можливі наслідки того, що сталося. "Таких масштабів трагедії не було", - каже заступниця головного лікаря Лілія Басанова.

Нагадаємо, у вівторок, 11 травня, у столиці республіки Татарстан - у Казані в школі № 175 сталася стрілянина, у якій загинуло щонайменше дев'ять учнів та дві вчительки. Стрільцем виявився 19-річний Ільназ Галявієв, який закінчив школу чотири роки тому. Хлопця затримали правоохоронці. Його мотиви невідомі.

На допиті Галявієв заявив, що відчуває себе богом і всіх ненавидить. Утім, про відеоігри та булінг не згадував. За його словами, зброю купив легально за два тижні до скоєного. 

Суд відправив Галявієва під варту терміном на два місяці. Сам стрілець визнав свою провину. Проти арешту казанський стрілець не заперечував.

Новини світу: випускника, який вчинив масову стрілянину в школі Казані, затримали

Новини світу: випускника, який вчинив масову стрілянину в школі Казані, затримали

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація