Візит Порошенка до Канади: "Слава Україні!" від Трюдо та бездоганна українська від глави МЗС

Візит Порошенка до Канади: "Слава Україні!" від Трюдо та бездоганна українська від глави МЗС

Фото: Facebook / Петро Порошенко

Христя Фріланд має українське коріння.

Нині президент України Петро Порошенко перебуває в Канаді, де зустрічається з найвищим керівництвом країни. Під час виступу перед українською делегацією прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заговорив українською мовою, вимовивши фразу "Слава Україні!".

Це не протокольні рукостискання. Не просто чергові переговори. Чого вартує "Слава Україні !" у виконанні прем'єра Трюдо. У цих людяних жестах - добрі стосунки двох великих держав України і Канади.

Опубліковано Святославом Цеголком 23 вересня 2017 р.

А ось міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд узагалі вільно розмовляє українською. Її мати – родом з України, тому мову в родині знають і спілкуються нею.

"Унікальна річ, коли тези для спілкування написані англійською, а ми будемо спілкуватися українською", - сказав Порошенко під час зустрічі з Фріланд.

"У нас є досить багато високопоставлених осіб у нашому міністерстві, які є українцями. Є Іриса Каладзе. Її вуйко - священик, досить знаменитий в Канаді. Я його добре знаю. І ми були з нею в Осло на Осло-форумі. Ми з нею розмовляли українською. Хтось другий підійшов до нас і каже: "Ну, як приємно, що канадійці між собою спілкуються французькою". А я сказала: "Ні, українською". І вони подивилися на нас", - зазначила Фріланд, посміхаючись, і підняла руки догори.

Унікальний випадок, коли переговори з Міністром закордонних справ Канади можна проводити рідною українською мовою. Радий можливості подякувати Chrystia Freeland за особисту підтримку України. Під час зустрічі детально обговорили розвиток ситуації на Донбасі та стан реалізації Мінських домовленостей. Разом з Христиною Фріланд скоординували підходи щодо реалізації ініціативи з розгортання миротворчої операції ООН на всій окупованій території окремих районів Донецької та Луганської областей. Розраховуємо, що Канада займатиме принципову позицію і в питанні санкційного тиску на Москву, насамперед, у контексті майбутнього головування у Великій сімці.

Опубліковано Петром Порошенком 23 вересня 2017 р.
Наступна публікація