Водомети, сльозогінний газ, коктейлі Молотова та світло-шумові гранати: як минула в Білорусі друга протестна ніч

Водомети, сльозогінний газ, коктейлі Молотова та світло-шумові гранати: як минула в Білорусі друга протестна ніч

Фото: Associated Press

Масові протести у країні почалися після виборів 9 серпня.

Масові протести у Білорусі на другий день після виборів охопили майже півтора десятка міст. У більшості з них акції намагалися розігнати спецзасобами. У хід пішли світлошумові гранати і гумові кулі. Повідомляють про силовиків без розпізнавальних знаків, котрі затримували людей.

Як минула друга протестна ніч - у сюжеті ТСН.Ранок.

До протестів готувалися заздалегідь: о пів на шосту вечора у центрі Мінська вже помічають спецпризначенців, автозаки та водомети. Кілька станцій метро перекрили, аби не пускати мітингувальників. Утім, ті змінюють тактику - починають збиратися у спальних районах і прямують ближче до центру.

Точок протистояння одразу кілька. Починається все на Кальварійській вулиці, там полетіла перша світло-шумова граната, а також отримав поранення журналістка видання "Наша нива". Їй гумова куля прострелила ногу. Тоді, як головний редактор, який висвітлював протести, зник, встигнувши хіба надіслати повідомлення зі словом "сос".

Мінськ, Брест, Гродно, Гомель, Новополоцьк, Бобруйськ, Могильов, Вітебськ - це не повний список міст, де тисячі людей вийшли на протести. Розганяли мітингувальників у більшості міст жорстоко: сльозогінним газом і водометами, гумовими кулями кулі, світло-шумові гранати летіли просто у натовп. Очевидці зафільмували силовиків без розпізнавальних знаків, які затримували людей на вулицях і забирали у невідомому напярмку.

Автомобілісти стали одними з найактивніших учасників протестів. Вони перекривали рух ОМОНівцям, а на кількох відео видно, як намагаються розігнати спецпризначенців буквально наїжджаючи на них. 

У центрі Мінська кілька разів намагалися звести барикади, але спецпризначенці їх руйнували. Мітигувальники відповідали ОМОНу феєрверками - та, за деякими даними, кидали навіть коктейлі молотова. На кількох відео видно дим - нібито від підпалених шин.

Спецтехніка виїхала з центру Мінська ближче до ранку. Після семи годин запеклого протистояння протести почали розходитися. Скільки саме людей постраждало цієї ночі та скількох затримали, наразі невідомо.

Повʼязані теми:

Наступна публікація