Хакери дізналися, скільки Москва заплатила за руйнування пам'ятника воякам УПА у Польщі

Хакери дізналися, скільки Москва заплатила за руйнування пам'ятника воякам УПА у Польщі

Фото: portalprzemyski.pl

Цей монумент давно був під прицілом  польських націоналістів.

Учора, 26 квітня 2017 року, у польському селі Грушовичі було зруйновано пам'ятник воїнам УПА.

Цей монумент давно був під прицілом  польських націоналістів, які вважали його нелегально встановленим, пишуть волонтери команди InformNapalm. Саме тому вони хотіли знести пам'ятник, але українські організації наполягали на тому, що це надгробний знак.

Зокрема, два роки тому невідомі зірвали з монумента табличку, що стало формальною причиною вважати пам'ятник аварійним.

Зазначається, що попри спроби польських націоналістичних кіл самоствердитися  шляхом зносу монументу, він продовжував стояти на кладовищі недалеко від польсько-українського кордону. Але після анексії Криму та початку гібридної російсько-української війни, Москва активізувала свої зусилля, організувавши низку провокацій як на польській, так і на українській території.

Завдяки матеріалам, які ексклюзивно передали волонтерам InformNapalm хактивісти Українського кіберальянсу про Олександра Усовського, вдалося дізнатися, що за акціями біля пам'ятника в Грушовичах стоїть Москва.

Згідно з повідомленням, паплюження цього монумента у серпні 2014 було одним з епізодів російських провокацій у Польщі, на які Кремль виділив близько 100 тисяч євро.

Фото: InformNapalm

Злам листування Усовського допоміг встановити, що на початку 2017 року він знову планував зустріч зі своїми польськими "партнерами" для організації нових провокацій.

"Щоб зірвати ці провокації, активісти UCA і волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm превентивно виклали у відкритий доступ листування Усовського з польськими націоналістами з обговоренням акцій біля пам'ятника в Грушовичах. Викриті факти мали широкий інформаційний резонанс в українській та польській пресі, що зірвало чи відтермінувало низку провокацій Москви", - йдеться у повідомленні.

За словами волонтерів, провокації в Польщі планувалися людьми з оточення помічника президента РФ  Владислава Суркова і керівника Інституту країн СНД, депутата Держдуми РФ Костянтина Затуліна. Після розкриття Усовського Москва не відмовилася від своїх планів внесення розбрату в українсько-польські стосунки.

Нагадаємо, активісти та представники польських націоналістичних організацій розібрали на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воякам УПА, який до цього вже плюндрувався вандалами. Водночас поліція в процес не втручалася.

Голова ОУН Богдан Червак, своєю чергою, наголосив, що демонтування останнього пам'ятника воїнам УПА в Польщі було зроблено зухвало й з дозволу місцевої влади. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація