"Вони були для нас ангелами": українські військові провели операцію з порятунку афганських перекладачів

"Вони були для нас ангелами": українські військові провели операцію з порятунку афганських перекладачів

Фото: Associated Press

Евакуйовані заявили, що були приголомшені тим, що українці пішли на ризик, щоб врятувати їх, чого не зробили канадські і американські сили.

Українські військові, які дислокувалися в аеропорту Кабула, провели операцію, завдяки якій вдалося евакуювати афганських перекладачів, які працювали з військовими Канади. Дві попередні спроби, сплановані канадськими військовими до вильоту з аеропорту Кабула, не дали результати і не дозволили завезти групу до аеропорту, як і інша спроба, організована Державним департаментом США.

Про це повідомляє канадське видання The Globe and Mail.

Зазначається, що операція з порятунку перекладачів була проведена рано вранці в п’ятницю в Кабулі, за день після того, як останній канадський евакуаційний літак вилетів з Афганістану, і за кілька годин після теракту біля воріт Міжнародного аеропорту Хаміда Карзая.

Після нападу США заявили, що в аеропорт дозволятимуть в'їзд тільки іноземним громадянам, але не афганцям, які мають візу.

Незважаючи на це обмеження, а також на зростаючі ризики для сил коаліції напередодні запланованого виведення останніх сил США 31 серпня, українські військові пішки вийшли до міста, щоб супроводжувати два мікроавтобуси з перекладачами, які прямували до Канади та їхні сім'ї, всього 19 осіб - на аеродром.

Евакуйовані заявили, що були приголомшені тим, що українські війська пішли на ризик, щоб врятувати їх, чого не зробили канадські і американські сили

"Усі були здивовані. Минулого місяця я намагався, щоб нас хтось завів. Ми запитали американців, канадців, катарців, усіх - і рішення не було. Вони боялися вийти. Українські солдати були для нас ангелами. Вони зробили надзвичайну роботу. У них великі серця", - сказав Джавед Хакмаль, 33-річний батько чотирьох дітей, який два роки працював із канадським спецназом у Кандагарі.

Нагадаємо:

  • Україна евакуювала з Афганістану ще близько 400 осіб. З Кабула вилетіли три літаки.
  • 27 серпня після терактів у районі міжнародного аеропорту імені Хаміда Карзая в столиці Афганістану Кабулі було відновлено евакуаційні рейси, переправлення з країни іноземних громадян та громадян Афганістану продовжується.    

Новини світу: Україна евакуювала з Афганістану своїх громадян - вивозила трьома літаками

Новини світу: Україна евакуювала з Афганістану своїх громадян - вивозила трьома літаками

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Талібан захопив Афганістан
Наступна публікація