ВООЗ оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію через коронавірус

ВООЗ оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію через коронавірус

Фото: Associated Press

Із заявою виступив генеральний директор організації.

Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавируса 2019-nCoV надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона проблема з локальної набуває глобального масштабу.

"Я оголошую міжнародну надзвичайну ситуацію в царині громадської охорони здоров'я через спалах коронавірусу", - заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус. Він наголосив, що високо оцінює заходи, що вживаються Китаєм для стримування поширення захворювання: "Китай фактично ввів новий стандарт для дій в таких ситуаціях".

Але Гебреєсус зауважив, що світові слід готуватися до поширення хвороби в менш ефективних у медичній галузі країнах. "Ми не знаємо, якої шкоди вірус може завдати при потраплянні в країну з менш потужною системою охорони здоров'я", - мотивував він рішення ВООЗ. "Ми повинні діяти зараз, щоб підготувати країни до такого сценарію", - констатував керівник організації.

Нагадаємо, вірус, який схожий на застуду, але, на відміну від неї, дуже швидко вражає легені й інші органи, розпочався з ринку морепродуктів у китайському місті Ухань. Нині сам ринок зачинений і огороджений поліційною стрічкою, а у місті активно відбуваються заходи із знезараження. Посилено контроль в аеропортах не лише Китаю – Таїланд, Австралія та Японія ретельно стежать за пасажирами. 

Відомо, що вірус з китайського Уханя належить до великої родини коронавірусів. Розповсюдження хвороби розпочалося з ринку тварин. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом тваринам, людям. Спалах вірусу припав на найгірший час - святкування китайського Нового року. Адже саме цього тижня громадяни Піднебесної активно мандрують - приїжджають на свята до родичів як всередині країни, так і з-за кордону. 

26 січня стало відомо, що смертоносний коронавірус з Китаю може передаватися в інкубаційний період, коли людина навіть не підозрює, що вона хвора. Інкубаційний період триває від одного до 14 днів. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація