ВООЗ опублікувала доповідь про COVID-19: першоджерело коронавірусу все ще не виявлено

ВООЗ опублікувала доповідь про COVID-19: першоджерело коронавірусу все ще не виявлено

Фото: Associated Press

В організації зазначили, що версія про витік з лабораторії малоймовірна.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) опублікувала повний звіт про походження коронавірусу, який викликає хворобу COVID-19. Доповідь підготовлено за підсумками роботи місії в Китаї. Документ містить понад 100 сторінок.

Доповідь опубліковано у вівторок, 30 березня, на сайті ВООЗ.

Експерти ВООЗ вважають, що вірус, швидше за все, передався від однієї тварини - кажана або панголіни - проміжного господаря, теж тварині, а від нього - людині, але спосіб передачі досі незрозумілий. У звіті рекомендується провести додаткові дослідження серед худоби і домашніх тварин, які можуть заразитися на коронавірус, особливо кішок і норок.

Версія про витік і лабораторне походження пандемії була визнана вкрай малоймовірною.

Глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус підтвердив факт невиявлення джерела коронавірусу. За його словами, експерти продовжують працювати над усіма можливими версіями походження COVID-19. Він також додав, що на пошук джерела треба додатковий час.

"Що стосується ВООЗ, то всі гіпотези залишаються чинними. Ця доповідь знаменує тільки початок шляху, але це не кінець. Ми поки ще не знайшли джерело цього вірусу і ми повинні продовжувати слідувати шляхом науки", - заявив Гебреєсус.

Нагадаємо, науковці вважають, що однією з причин спалаху коронавірусної інфекції могла стати торгівля дикими тваринами.

Як повідомлялося, уряд Китаю відмовився надати дослідникам Всесвітньої організації охорони здоров'я необроблені, персоналізовані дані про ранні випадки COVID-19. 

Раніше The Wall Street Journal повідомляв про те, що коронавірус міг виникнути на два місяці раніше, ніж це було офіційно підтверджено китайською владою. Експерти не виключають, що понад 90 осіб в Китаї були госпіталізовані з симптомами коронавірусу ще за два місяці до 8 грудня 2019 року, коли був виявлений перший пацієнт.

Самі ж китайські вчені закликають Всесвітню організацію охорони здоров'я розширити перелік країн для відвідування експертами, що досліджують походження пандемії COVID-19. За їхніми словами, зокрема, знайти джерело коронавірусу в Ухані "науково неможливо", оскільки "були випадки, виявлені в інших країнах ще до повідомлення про спалах в Ухані".

Новини світу: ВООЗ підготувала доповідь на 124 сторінках щодо походження коронавірусу

Новини світу: ВООЗ підготувала доповідь на 124 сторінках щодо походження коронавірусу

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація