ВООЗ вирішила не оголошувати надзвичайну ситуацію через коронавірус у Китаї

ВООЗ вирішила не оголошувати надзвичайну ситуацію через коронавірус у Китаї

Фото: Associated Press

Організація працює над покращенням діагностики та лікування 2019-nCoV.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) вирішила не оголошувати надзвичайну ситуацію міжнародного значення через поширення нового коронавірусу з китайського Уханя (2019-nCoV).

Про це увечері в четвер, 23 січня, оголосив генеральний директор організації Тедрос Адханом Гебрейесус за підсумками позачергового засідання, яке тривало два дні.

"Сьогодні я не оголошую надзвичайну ситуацію в області суспільної охорони здоров'я, що має міжнародне значення. Це надзвичайна ситуація для Китаю, але вона поки не стала надзвичайною ситуацією глобального масштабу", - цитує слова Тедроса Meduza.

Глава ВООЗ заявив, що на цей момент відомо про 584 хворих і 17 померлих. При цьому 575 випадків захворювання і всі випадки смерті відбулися в Китаї (на момент брифінгу Тедроса влада КНР повідомила, що випадків інфікування вже понад 600, 18 з яких – летальні).

За словами Тедроса, новий тип вірусу викликав важку хворобу у чверті інфікованих; більшість померлих мали гіпертонію, діабет або серцево-судинні захворювання, що послабили їхній імунітет. Глава ВООЗ також зазначив відсутність випадків передавання вірусу від людини до людини поза Китаєм.

"Нам ще багато що невідомо. Ми не знаємо джерело цього вірусу, не розуміємо, наскільки легко він поширюється, не до кінця розуміємо його клінічні особливості або ступінь тяжкості", - сказав глава ВООЗ.

При цьому він підкреслив, що поки організація не рекомендує вводити нові обмеження на пересування і торгівлю.

ВООЗ, за словами Тедроса, працює над покращенням діагностики, лікування і розробкою вакцин від коронавірусу, додав він.

Нагадаємо, вірус, який схожий на застуду, але, на відміну від неї, дуже швидко вражає легені й інші органи, розпочався з ринку морепродуктів у китайському місті Ухань. Нині сам ринок зачинений і огороджений поліційною стрічкою, а у місті активно відбуваються заходи із знезараження. Посилено контроль в аеропортах не лише Китаю – Таїланд, Австралія та Японія ретельно стежать за пасажирами. 

Фото: ТСН.ua

Відомо, що вірус з китайського Уханя належить до великої родини коронавірусів. Розповсюдження хвороби розпочалося з ринку тварин. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом тваринам, людям. Спалах вірусу припав на найгірший час - святкування китайського Нового року. Адже саме цього тижня громадяни Піднебесної активно мандрують - приїжджають на свята до родичів як всередині країни, так і з-за кордону. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.
Фото: ТСН.ua

Що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація