Врятованих із тайської печери дітей не віддають батькам

Врятованих із тайської печери дітей не віддають батькам

Фото: Reuters

Медики хочуть переконатися, що з пацієнтами справді все добре.

Увесь світ стежить за рятувальною операцією у Таїланді. Там із затопленої печери визволяють дитячу футбольну команду, яка разом з тренером понад два тижні тому спустилась під землю і була відрізана від виходу водою, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.  

Один за одним, тримаючись за канат, рятувальники готують шлях до потерпілих – у найвужчих ущелинах доводиться продиратися боком, а десь навіть молотком ламати скелі й прорубувати прохід. З острівка, на якому діти жили більше двох тижнів, до виходу з печери аж чотири кілометри. Щоб дістатися до дітей і вивести їх назовні, потрібно близько 11 годин. Увесь шлях кожного врятованого хлопця супроводжують двоє дайверів, кожен з них пливе з двома кисневими балонами – для себе та ослабленого підлітка.

Рятувальники визволили з тайської печери уже вісьмох дітей

Рятувальники визволили з тайської печери уже вісьмох дітей

Врятованих одразу передають медикам, на гелікоптерах та каретах швидкої доправляють у лікарню. "Після 16 днів настав день, якого ми усі чекали. Нарешті ми можемо на власні очі побачити гравців дитячої футбольної команди", - радіє губернатор провінції Чіанграй Наронгсак Осоттанакорн. Однак батьки ще не бачили власних дітей, бо спочатку врятованих мають повністю обстежити – жодних обіймів чи дотиків, відвідувачам потрібно лишатися на відстані одного-двох метрів від пацієнтів, допоки немає аналізів крові.

Останні два тижні сім'ї бачили хлопців лише на відео, які у печері знімали дайвери. Юнаки передавали вітання та писали листи вчителям та батькам, в яких просили не задавати багато домашнього завдання та приготувати смажену курку. Для ослаблених хлопців порятунок ризикований, бо під час рятувальної операції вже загинув колишній тайський морпіх, якому забракло повітря. Шлях до виходу залитий каламутною водою і місцями настільки вузький, що дайверам, аби проплисти, доводилося знімати зі спини кисневі балони. Печеру постійно бурили зсередини, аби розширити тунелі.

Минулого тижня рятувальникам вдалося відкачати близько 40% води, і завдяки цьому частину шляху тепер можна пройти пішки. Небезпечну відстань ще мають подолати четверо дітей та тренер, які досі у печері. "Операцію продовжать найближчим часом. Нам доведеться заново доправити повітряні балони і решту обладнання", - розповів Осоттанакорн. Чиновники сподіваються визволити решту людей упродовж доби. Порятунок пришвидшують, адже лишатися у печері для хлопців небезпечно – минулого тижня всередині впав рівень кисню. Зусилля рятувальників звести нанівець можуть дощі, які от-от заллють регіон.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація