Все, що нам відомо про теракт біля мечеті в Фінсбері-парк – The Telegraph

Все, що нам відомо про теракт біля мечеті в Фінсбері-парк – The Telegraph

Фото: Reuters

У Лондоні на натовп пішоходів наїхав фургон.

Одну людину було вбито і 10 поранено в результаті нападу на вірян біля мечеті в Фінсбері-парк рано-вранці в понеділок.

Про це пише Хелена Хортон в статті "Все, що нам відомо про теракт біля мечеті в Фінсбері-парк", опублікованій на сайті газети The Telegraph.

До поліції подзвонили одразу після опівночі у понеділок, і повідомили про те, що транспортний засіб збив пішоходів на Севен Сістерс Роуд.

Біля мечеті в Лондоні фура в’їхала в натовп вірян

Біля мечеті в Лондоні фура в’їхала в натовп вірян

48-річний підозрюваний був затриманий після нападу, під час якого фургон протаранив пішоходів, які виходили з мечеті після молитов на Рамадан.

Уряд назвав цей інцидент терористичним актом, і багато хто з громадських діячів публічно засудив звірства.

Тут все, що ми знаємо про терористичну атаку.

Що сталося?

Поліцію викликали одразу після опівночі у понеділок, повідомивши про транспортний засіб, який збив пішоходів на Севен Сістерс Роуд.

Говорили, що терористичний акт був нападом на мусульман, оскільки він був спрямований на вірян за межами мечеті.

Свідки сказали, що фургон вдарив пішоходів, які поспішали до літньої людини, яка впала.

Мусульманська рада Британії заявила, що фургон був навмисне спрямований на вірян, і він закликав посилити безпеку біля мечетей.

Підозрювані

48-річний чоловік був затриманий представниками громадськості на місці події, а потім заарештований поліцією у зв'язку з інцидентом.

Поліція заявила, що не було виявлено жодних інших підозрюваних на місці події і про них не повідомляли.

Водій фургона, якого свідки описали як велику білу людину, був затриманий представниками громадськості після інциденту в Фінсбері-парк у понеділок, який поліція розглядає як терористичний акт.

"Водій фургона – чоловік у віці 48 років – був знайдений затриманим представниками громадськості на місці події, а потім заарештований поліцією у зв'язку з цим інцидентом", - повідомила в заяві лондонська поліція.

"Він був доправлений до лікарні як запобіжний захід і буде узятий під варту після його виписки, згодом він також пройде оцінку психічного здоров'я".

Деякі свідки на місці події говорили, що, можливо, були задіяні й інші зловмисники.

"На ранньому етапі цього розслідування жодних інших підозрюваних на місці події не було виявлено, і про них нічого не повідомляли поліції, проте, розслідування триває", - повідомили в поліції.

Поліція також спростувала повідомлення про те, що водій фургона дістав ніж. "На цьому етапі немає повідомлень про те, що хто-небудь постраждав від ударів ножем", - додав він.

Поранені і жертви

Столична поліція заявила, що після інциденту померла одна людина, а 10 людей отримали поранення.

Вісім осіб, які отримали поранення, перебувають у трьох лікарнях, двом людям надали допомогу прямо на місці події.

На відео, опублікованому в Інтернеті, видно сцену хаосу, коли люди намагалися допомогти постраждалим. Один чоловік робив штучне дихання одній із жертв, у той час як іншій людині з травмою голови намагалися накласти імпровізовану пов'язку.

На тлі цього хаосу було чути крики людей, на тротуарі видно плями крові. На одному з відео видно, як група чоловіків утримує підозрюваного, поки викликає поліцію.

Чоловік, який загинув в інциденті в Фінсбері-парк, отримував першу допомогу від людей на місці, і поки невідомо, чи була його смерть викликана нападом, сказав заступник помічника комісара столичної поліції Ніл Басу.

Басу сказав, що інцидент розглядається як "терористичний акт", і подякував представникам громадськості за затримання підозрюваного, який був заарештований за підозрою в замаху на вбивство.

Реакція уряду

Розслідування інциденту здійснюється Антитерористичним командуванням.

Прем'єр-міністр Тереза Мей, яка заявила, що інцидент розглядається як потенційний теракт, сьогодні проведе засідання урядового комітету з надзвичайних питань "Кобра".

Ембер Радд, міністр внутрішніх справ, опублікувала заяву, в якій йдеться, що поліція розглядає напад у Фінсбері-парк як терористичний акт.

Їхніми словами: реакції свідків

Один зі свідків розповів, що був оточений тілами після нападу за межами Будинку мусульманського добробуту, за декілька ярдів від мечеті в Фінсбері-парк. Інший сказав, що зловмисник крикнув щось про вбивство мусульман, коли його схопили місцеві жителі.

Ратіп Алсула сказав Національній асоціації, що кілька людей отримали поранення, коли в них врізався автомобіль.

"Я сидів у кафе всього в декількох хвилинах ходьби. Один із наших друзів розповів, що відбувається біля мечеті", - згадував він.

"Він сказав, що машина протаранила людей, які виходили з мечеті, тому ми просто побігли, всі ми, щоб подивитися, що відбувається".

"Коли я прибіг, я побачив, як лікарі забирали людей в машину швидкої допомоги".

"Я думаю, забрали приблизно 8-10 осіб".

"Там був старий – близько 60 років – я не знаю, чи живий він".

"Були й інші люди, від 30 до 40 років. Чоловіки і жінки".

"Ми були приголомшені, коли почули ці новини, тому що ми просто добре проводили час. Ми молилися про мир і про Гренфелл-Тауер".

"Коли ми це почули, ми були шоковані".

"Я побачив людину під фургоном, у нього була кровотеча. Мій друг сказав, що потрібно підняти фургон, я був зайнятий людиною, яка намагалася втекти", - сказав Абдикадар Варфа.

"Мій друг сказав, що той вигукував якісь слова, але я цього не чув".

"Вони (люди, яких збили) були, в основному, молодими. Вони в дуже поганому стані".

"Я намагався зупинити його (підозрюваного), деякі люди били його, але я сказав, щоб його зупинили і утримували до приїзду поліції".

"Він намагався втекти, але люди його здолали. Він бився, щоб втекти".

Нагадаємо, наїзд на пішоходів біля мечеті може стати вже четвертим потужним терактом, який сколихнув Великобританію за останні місяці. Три тижні тому інша вантажівка врізалася в пішоходів на Лондонському мосту, а згодом - нападники ще й відкрили вогонь, вбили сімох і поранили десятки людей. У травні смертник підірвав себе після концерту на стадіоні в Манчестері, забравши життя 23-х. А в березні на Вестмінстерському мосту терорист здійснив наїзд, убивши 4-х осіб, а потім із ножем кинувся на поліцейського біля парламенту, убив його і загинув сам.

Повʼязані теми:

Наступна публікація