Втілення нової Америки: як дочка емігрантів Камала Гарріс стала першою темношкірою віцепрезиденткою США

Втілення нової Америки: як дочка емігрантів Камала Гарріс стала першою темношкірою віцепрезиденткою США

Фото: Associated Press

Досі жодній темношкірій жінці не вдавалося обійняти таку високу посаду.

46-й президент США Джо Байден приводить із собою до влади першу в історії темношкіру жінку-віцепрезидентку африкано-індійського походження — Камалу Гарріс. Її вже називають найімовірнішою спадкоємницею Білого дому і втіленням нової Америки, адже Гарріс відома своєю соціальною справедливістю, рівноправ'ям і боротьбою з дискримінацією. 

Дочка емігрантів 

Камала Гарріс народилася в місті Окленд (штат Каліфорнія) у родині емігрантів. Її батько — професор економіки Стенфордського університету, приїхав до США з Ямайки, а матір — активістка та дослідниця раку молочної залози, емігрувала з Індії. Ще з перших років свого життя Гарріс була занурена у питання расової справедливості. У своїх мемуарах вона описувала спогади: співи, крики та "море ніг, що топчуться" на акціях протесту.

Гарріс навчалася в Університеті Говарда за спеціальністю "політичні науки й економіка", а згодом ще й отримала ступінь докторки юриспруденції в коледжі Гастінгса Каліфорнійського університету, після чого стала працювати в місцевій прокуратурі. Належачи до представників одразу кількох дискримінованих груп, Гарріс розуміла, що не всім пощастило так, як їй, і вона повинна боротися за ущемлених у правах людей.

Фото: Associated Press

Від прокурорки до соратниці Джо Байдена у президентських перегонах

2003 року Гарріс стала першою чорношкірою жінкою на посаді окружної прокурорки Сан-Франциско. Зокрема вона займалася реабілітацією, поверненням злочинців до нормального життя в суспільстві. Вона запропонувала, аби вперше засуджені за статтями, пов'язаними з наркотиками (більшість із яких становили чоловіки-афроамериканці) отримували можливість закінчити школу і влаштуватися на нормальну роботу.

Потім Камалу Гарріс обрали генпрокуроркою Каліфорнії — знову ж таки першою жінкою-афроамериканкою на цій посаді. Тоді вона відсуджувала компенсації для ущемлених у правах, працювала над доступною системою охорони здоров'я.

Фото: Associated Press

Головною її місією стала боротьба за права всіх груп населення, її вона продовжила втілювати й на посаді сенаторки штату Каліфорнія 2017 року. Гарріс ініціювала підвищення мінімальних зарплат, взялася за реформу судової системи, боролася з епідемією алко- і наркозалежності, допомогла більшій кількості працюючих батьків отримати допомогу з догляду за дітьми.

2019 року Камала Гарріс вирішила балотуватися у президенти, вступаючи в гострі дискусії на праймеріз із Джо Байденом щодо політики сегрегації, втім, її рейтинги почали падати, а на початку березня вона заявила, що підтримуватиме обраного від демократів кандидата в президенти. Байден, своєю чергою, оголосив її своєю кандидаткою у віцепрезиденти. 

Джо Байден з дружиною Джилл і Камалла Гарріс з чоловіком Дугласом Емгоффом / Фото: Associated Press

Через кілька днів після заяви Байдена Гарріс опублікувала у своєму Twitter нагадування про столітню річницю 19-ї поправки до Конституції — тієї, що дозволила жінкам голосувати. Нині ж, 100 років потому, Камала Гарріс обійняла другу за важливістю посаду в країні.

"Найкраще втілення справжньої Америки"

Обрання Камали Гарріс на посаду віцепрезидентки США відбувається на тлі антирасистських протестів Black Lives Matter, що спалахнули у США після загибелі афроамериканця Джорджа Флойда в Міннеаполісі (штат Міннесота) через дії поліцейських. Разом із Джо Байденом вона підтримує лівоцентристську політику — прогресивну течію сучасної Демократичної партії США. Американські ЗМІ називають її втіленням справжньої Америки — можливості будь-якої людини досягти чого завгодно, незалежно від кольору шкіри, гендеру та інших факторів. 

Американський ресурс Fatherly у своїй статті "Як говорити з дітьми про Камалу Гарріс" зазначає: "В останні 100 років жінки хоч і висувалися в президентки, і претендували на пост віцепрезидентки, жодна з них успіху так і не досягла. Чому так? Просте пояснення для дітей, яке, можливо, важливе і для всіх нас: є група людей при владі, які не хочуть змін. Але, крім владних структур, є ще й суспільство — і, судячи з протестів в США, воно змін не просто хоче, а й відчайдушно потребує". 

Фото: Associated Press

Обрання Камали Гарріс віцепрезиденткою називають тріумфом і найвищою ланкою її кар'єрних досягнень. Водночас New York Times пише про ще більш неймовірні перспективи для неї: 

"Зараз пані Гарріс є найбільш чітко позиціонованою спадкоємницею Білого дому. Можливо, більше, ніж будь-який інший віцепрезидент за останній час. Амбітну і з великим рівнем уваги — її ретельно вивчатимуть, що, певно, є неминучим для №2 найстарішого в історії №1".

Байден переміг на президентських виборах: за демократа проголосували понад 75 мільйонів американців

Байден переміг на президентських виборах: за демократа проголосували понад 75 мільйонів американців

Повʼязані теми:

Наступна публікація