Уже чотири станції у Росії не передають світові дані про рівень радіації після вибуху

Уже чотири станції у Росії не передають світові дані про рівень радіації після вибуху

Фото: УНІАН

Ще дві станції не передають дані.

У Росії припинили передавати дані ще дві моніторингові станції зі встановлення рівня радіації, після вибуху під Северодвінськом 8 серпня. Про це повідомляє видання "Коммерсант".

Зазначається, що виконавчий секретар Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДПВЗЯВ) Лассина Зербо сказав, що від 13 серпня припинила надходити інформація від станцій в місті Білібіно на Чукотці і в селі Залесово на Алтаї. Станція в Уссурійську при цьому працює в звичайному режимі.

Як відомо, 19 серпня дві станції моніторингу, які діють в РФ в рамках Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, перестали передавати сигнал після вибуху ракети під Северодвінськом. Йдеться про станції в Кірові і Дубні, які є найближчими до місця вибуху. Вони перестали передавати сигнал через два дні після НП.

8 серпня на території полігону в Архангельській області Росії прогримів вибух, в результаті події загинули щонайменше сім осіб, а незабаром у регіоні помітили підвищений радіоактивний фон. 10 серпня в "Росатомі" повідомили, що вибухнула реактивна рухова установка, і згодом визнали, що трагедія сталася під час випробування нового "спецвиробу".

Версії того, що сталося різняться. Втім, президент США Дональд Трамп, низка експертів, а також представники провідних західних ЗМІ дотримуються думки, що трагедія пов'язана з "Буревісником" – новою ракетою з ядерним реактором.

Пресслужба Росгідромету за результатами дослідження стану радіаційного фону в Северодвінську в день вибуху повідомила, що доза гамма-випромінювання була перевищена у 4-16 разів. При цьому Норвегія виявила крихітні кількості радіоактивного йоду на кордоні з РФ через кілька днів після вибуху на полігоні.

Лікарів Архангельської обласної лікарні в Росії не попередили, що після вибуху ракети в Северодвінську до них відправили заражених радіацією пацієнтів. У одного з медиків після обстеження в Москві виявили в м'язовій тканині радіоактивний ізотоп цезій-137.

В Організації договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ОДВЗЯИ) опублікували анімовану мапу з вірогідним розльотом радіонуклідів  вона, зокрема, зачепила територію України. 

Рівень радіації після вибуху на військовому полігоні в Росії перевищив норму у 20 разів

Рівень радіації після вибуху на військовому полігоні в Росії перевищив норму у 20 разів

Повʼязані теми:

Наступна публікація