WikiLeaks вперше опублікував витік про російські спецслужби

WikiLeaks вперше опублікував витік про російські спецслужби

Фото: Reuters

За даними організації, держоргани стежать за російськими абонентами та інтернет-користувачами.

WikiLeaks опублікувала дані про діяльність російських спецслужб. Організація стверджує, що петербурзька компанія Peter Service допомагає спецслужбам стежити за російськими абонентами та інтернет-користувачами.

Про це пише Дождь.

Новий витік WikiLeaks опублікований в італійській газеті Repubblica. Це буде цикл матеріалів під загальною назвою "Шпигунські файли Росії". За даними організації, Peter Service постачає програмне забезпечення телекомунікаційним компаніям і встановлює в їхні мережі системи, які збирають дані про активність користувачів.

Wikileaks оприлюднив список компаній, які виготовляють обладнання для підслуховування

Wikileaks оприлюднив список компаній, які виготовляють обладнання для підслуховування

Peter Service може надавати держструктурам записи телефонних розмов і повідомлень, номери ідентифікаторів пристроїв (IMEI, MAC-адреси, IP-адреси), інформацію про сотові вежі і інші дані.

WikiLeaks стверджує, що Peter Service може обробляти до 500 мільйонів сполук на добу. Інформацію в базі можна знайти у середньому за 10 секунд. В опублікованих документах є опис адаптера протоколу 538, завдяки якому російська влада отримує доступ до збереженої інформації.

За даними WikiLeaks, завдяки інструменту Traffic Data Mart можна дізнатися, які сайти відвідував користувач, скільки часу він провів на якій-небудь сторінці і через який пристрій він це робив.

Також за допомогою цього інструменту ведеться список сайтів за категоріями, що становлять інтерес для спецслужб: заборонені сайти і блоги, електронна пошта, сайти з продажу зброї та наркотиків, портали з терористичним або "агресивним" контентом.

Peter Service відкинула всі звинувачення в стеженні і співпраці зі спецслужбами. У компанії заявили, що працюють в суворій відповідності із законами країн, де є їх клієнти.

"Недоторканність приватного життя — один з постулатів нашої роботи. Співробітники компанії не мають доступу до абонентських даних, тим більше компанія ніколи не передавала інформацію про абонентів наших клієнтів спецслужбам будь-якої країни", - йдеться в повідомленні прес-служби компанії.

WikiLeaks неодноразово звинувачували в симпатіях до російського уряду. Зокрема, видання Foreign policy писало, що засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж відмовився публікувати великий обсяг даних про вторгнення Росії в Україну.

Нова публікація WikiLeaks навряд чи переконає всіх у тому, що організація не має зв'язку з російською владою.

Видання TechCrunch також зазначає, що довести достовірність цих документів складно, а організація намагається відволікти всіх від розмов про їхні зв'язки з Кремлем.

Віце-президент центру стратегічних і міжнародних досліджень Джеймс Ендрю Льюїс у розмові з Wired припустив, що витік міг бути узгоджений із ФСБ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація